Wallenius drömreaktor får plats i en resväska

2012-03-06 23:00  

KTH-professorn Janne Wallenius vill bygga världens första blykylda kärnreaktor i Oskarshamn.Visserligen en liten sådan, men ändå den första i världen som kyls med rent, flytande bly.

I måndags och tisdags samlades gräddan av svensk och europeisk kärnkraftsexpertis på KTH i Stockholm för ett tvådagars seminarium om”träningsreaktorn” Electra, en pytteliten, blykyld bridreaktor som använder en ny kärnbränsleblandning av plutonium, zirkonium och nitrid.

Seminariet handlade om huruvida Electra är ett realistiskt projekt ur ett industriellt perspektiv och vilken typ av forskning och utveckling som måste göras för att få tillstånd att köra reaktorn.

Electra är Janne Wallenius baby. Han har designat den tillsammans med sin doktorand Erdenechimeg Suvdantesetseg under tre års tid och nu är man nära ett förverkligande.

Du säger att den äntligen finns en viss realism i planerna på att få byggt Electra. Vad grundar du det på?

- För det första har Vetenskapsrådet finansierat ett planeringsbidrag för ett infrastrukturprojekt där Electra ingår som svensk nod i det europeiska Myrrha-projektet.

- För det andra ska vi tillsammans med Oskarshamns kommuns organisation för samverkan med universitet, Nova FoU,  utvärdera en placering av Electra som del av ett forskningscentrum om kärnbränslecykeln i Oskarshamn.

Är det inne i Oskarshamns kärnkraftverk som Electra kommer att finnas?

- Ja, reaktorn behöver placeras på en plats där tillstånd för kärnteknisk versksamhet redan finns.

Hur stor är själva reaktor och hur mycket plats behöver Electranläggnngen?

- Reaktorn är bara 30x30 centimeter stor men hela byggnaden kommer att kräva 600 kvadratmeter.

Hur mycket kostar det?

- Cirka 1 miljard kronor. Det inbegriper reaktor, bränsletillverkningslina, återvinningslina och byggnader.

Vem ska stå för fiolerna?

- Vi hoppas att regeringen, kärnkraftsindustrin och Oskarshamns kommun ska täcka upp satsningen. Regeringen kan agera via vetenskapsrådet och Oskarshamn kommun kan få pengar från sitt så kallade mervärdesavtal med SKB.

Hur lång tid tar det att bygga och när kan Electra laddas?

- Byggfasen är tre år, men med forskning, utveckling och licensiering tar det tio år innan reaktorn är i drift. Först 2023, plus minus ett år, kan Electra laddas.

Electra är en blykyld reaktor, en ny teknik. Finns teknik och material för att kunna köra en blykyld, snabb Gen IV-reaktor?

- Tekniken för att köra Electra finns. Electra är inte beroende av pumpar för sin drift. Men för en större blykyld reaktor behöver vi utveckla nytt, nötningståligt pumpmaterial. Men sådant är på gång hos Sandvik.

Ni ska använda ett helt nytt kärnbränsle?

- Ja, (Pu-Zr)N, plutonium-zirkorium-nitrid. Det är ett bränsle med tio gånger högre värmeledningsförmåga än vanligt kärnbränsle. Vi har provbestrålat enstaka stavar med mycket gott resultat i Holland.

Varifrån får ni bränslet?

- Antingen får vi det från brittiska Sellafield, där det sedan tidigare finns svenskt plutonium. Eller så separerar vi det själva på plats i Oskarshamn, från använt kärnbränsle.

Vad ska ni göra med Electra-reaktorn?

- Vi ska visa att vi behärskar blytekniken. Electra kan bli den första reaktorn i världens som kyls med rent bly. Den europeiska Myrrha-reaktorn i Belgien och de ryska Gen IV-reaktorerna kyls med en bly-vismut-legering. Vi kommer då att kunna utbilda operatörer för andra blykylda reaktorer och undervisa studenter i kärnenergiteknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt