Volvos miljöpris till<br></br>energigurun Lovins

2007-10-24 07:58  

Volvos miljöpris 2007 - det 18:e i ordningen - går till den kände amerikanske energiforskaren Amory B Lovins. Han har ge energieffektiviseringen ett ansikte genom att mynta begreppet "negawatt". Han är också pappa till miljöbilskonceptet Hypercar.

Amory Lovins är chefsforskare vid Rocky Mountain Institute i Colorado. Han har ägnat hela sitt yrkesliv åt energieffktivisering som han hävdar är den bästa vägen att lösa energiproblemet i världen.

Systematiska och storskaliga energieffektiviseringar ger enligt Lovins både resursvinster och ekonomisk vinst.

Han kallar sin modell för Natural Capitalism och med den som grund hävdar han att USA kan bli oberoende av olja 2040 genom marknadsdrivna åtgärder utan att det påverkare USA:s ekonomi negativt.

Tiden gav Lovins rätt
Amory Lovins var på 1970-talet miljörörelsens stora guru och betraktades med stor misstänksamhet av kärnkraftsindustrin och andra industriintressen.

Miljöprisets jury skriver att Amory Lovins åsikter, förslag och tekniska lösningar ofta varit ifrågasatta, men "tiden har visat att han är en föregångare och en positiv framtidskraft".

Det som var spektakulärt när det presenterades har senare visat sig bli allmänt accepterat och är standard i dag.

Juryn säger att rapporterna från FN:s klimatpanel Ipcc ger Amory Lovins upprättelse - att växthusgaserna måste minska med 50-80 procent mellan år 2000 och år 2050 för att den globala temperaturökningen ska kunna begränsas till 2,5 grader Celsius jämfört med förindustriell tid.

Ultralätta Hypercar
Han är pappa till konceptbilen Hypercar som presenterades första gången 1990 och som har blivit en förebild för moderna energisnåla bilar.

Hypercar är en elhybrid-konstruktion med ultralätt kompositmaterial och extremt aerodynamisk design. Även bränslecellsdrift ryms i Hypercar-konceptet.

Sedan tre år tillbaka ägs Hypercar av företaget Fiberforge med Rocky Mountain Institute som minoritetsdelägare.

Talar på Chalmers och IVA
Amory Lovins håller sitt första föredrag på Göteborgs miljövetenskapliga centrum på Chalmers i Göteborg på tisdag den 30 oktober.

Dagen efter arrangerar IVA en föreläsning och en debatt i Stockholm och på kvällen tar USA-ambassadören Michael Wood över honom och arrangerar en föreläsning och ett cocktailparty på amerikanska ambassaden.

Först på torsdagen, den 1 november, blir det prisutdelning.

Då får han ta emot prissumman 1,5 miljoner kronor av prins Carl Philip vid en ceremoni den anrika fastigheten Nybrokajen 11, i Musikaliska Akademiens stora sal där man tidigare delade ut Nobelpriset innan den ceremonin flyttades till Konserthuset i Stockholm.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt