Volvochefen: Obama var mycket intresserad av vår drivlina

2013-09-04 16:56  

Under sitt besök på KTH i Stockholm presenterades president Barack Obama för Volvos elektriska hybriddrivlina.<br/> – Obama var mycket intresserad och kunnig, säger Niklas Gustavsson, miljöchef för AB Volvo till Ny Teknik.

En av de projekt som USA:s president Barack Obama fick ta del av under sin rundvandring i biblioteket på Kungliga tekniska högskolan i Stockhlm var Volvos elektriska hybriddrivlina.

- Obama frågade oss om vår teknik för bussar fungerar affärsmässigt, säger Niklas Gustavsson och fortsätter:

- Det gör den. Det beror på att våra kunder får ned sin bränsleförbrukningen med upp till 80 procent.  Bland annat genom att bussarna laddar vid ändstationerna. Det sker helt automatiskt.

Vad frågade han mer?

– Han frågade om vår verksamhet i USA inom detta område. Vi kunde då berätta att vi har gemensamma projekt tillsammans med amerikanska energidepartementet och med kaliforniska myndigheter.

Vad är det för projekt?

– I Kalifornien koncentrerar oss på lastbilar som ska vara helt elektriska. Både renodlade och plug-in-teknik. Obama var mycket intresserad och kunnig och kände till våra varumärken i USA. Han kände till vårt svenska amerikanska FoU-program med Mack Truck. Ett bra möte mycket positivt, säger Niklas Gustavsson.

Ett annat projekt som fanns representerat var Solvatten, ett system för vattenrening med hjälp av solljus.

– Presidenten ville veta vilken klimatnytta som vattenreningsverket innebär. Det är en solvattenbehållare och under dess livslängd som är 7 till 10 år så sparar en behållare 8 till 10 ton koldioxid, säger Petra Wadström vid företaget Solvatten.

För henne var det en dröm som gick i uppfyllelse när hon fick prata vattenrening med president Barack Obama. Ett möte som var hastigt påkommet.

– Jag fick veta i torsdags att jag skulle få presentera min teknik för Obama. Jag fick ett samtal från näringsdepartementet som frågade om jag ville. Solvatten hade valts ut av Vita huset och vi har ett projekt i västra Kenya, nära trakterna där presidentens släkt kommer ifrån. Vattenreningen kommer inte minst kvinnor i utvecklingsländer till stor nytta i och med att de slipper hugga ved för att koka sitt vatten.

Vad sa presidenten?

– Han tittade på mig, så fick jag en klapp på axeln och så sa han ”good work”.

Hur var det att träffa honom?

– Fantastiskt!

Består av tre delar

Med en elektrisk hybriddrivlina menas en drivlina bestående av tre delar:

  • Elmotor
  • Förbränningsmotor
  • Växellåda

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt