Vitt laserljus överför data 2 Gbit/s

2016-08-15 16:27  
Laserljus ger hög dataöverföringskapcitet. Foto: Kaust

Kommunikation med synligt ljus kan nå överföringshastigheter på ” Gbit/s.

Datakommunikation med synligt ljus är mer energieffektivt än med WiFi och Bluetooth. Överföringen kan exempelvis kombineras med att lysa upp en lokal. Takbelysningen kan då samtidigt fungera som internetförbindelse.

Många sådana VLC-anslutningar (visible light communications) använder lysdioder för att alstra vitt ljus. Dessa tillverkas genom en kombination av dioder som alstrar blått ljus och fosfor som omvandlar en del av ljuset till rött och grönt ljus.

Denna omvandling är dock inte så snabb som led-tekniken maximalt möjliggör. Överföringen begränsas då till hastigheter kring hundra miljoner bitar per sekund.

Vid universitetet Kaust i Sadiarabien har en forskargrupp under ledning av professor Boon Ooi tagit fram en nanokristallbaserad omvandlare som medger mycket större överföringskapacitet.

Gruppen framställde nanokristaller av cesium bly bromid med storleken åtta nanometer. När de beslystes med blått laserljus gav nanokristallerna ett grönt ljus medan fosfor gav rött ljus. Tillsammans blev ljuset varmt vitt.

Med hjälp av femtosekund transient spektroskopi kunde de visa att den optiska processen i cesium bly bromid kunde moduleras vid frekvensen 491 MHz, fyrtio gånger snabbare än vad som är möjligt med fosfor, och överföra data med kapaciteten 2 Gbit/s.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt