Vinterkylan fick elpriset att rusa

2010-02-22 07:30  
Elpriset i Sverige sticker iväg mer än i Norge och Finland. Foto: Nordpool

Nattens stränga kyla över södra Sverige fick elpriset att rusa upp mot 14 kronor kilowattimmen – nästan lika mycket som rekordnoteringen den 17 december. Orsaken är nya problem med kärnkraftverken.

I natt kröp termometern under 20 minusgrader i de tättbefolkade områdena i mellersta och södra Sverige och det frestade hårt på elsystemet.

Spotpriset för 1 kilowattimme el på måndagsmorgonen i Sverige var 13,80 kronor enligt pristabellen på elbörsen Nordpools hemsida.

Även i kväll, när alla kommer hem från jobbet, är elpriset högt. Mellan klockan 17 och 19 kostar el på marginalen nästan 10 kronor kilowattimmen.

Det är tredje gången i vinter som spotmarknadspriset gått över 10 kronor per kilowattimme.

Rekordnoteringen var den 17 december då 1 kilowattimme kostade 14,60 kronor under några morgontimmar.

Förklaringen till den pristoppen var att de svenska kärnkraftverken då bara gick för halv maskin och att Svenska Kraftnät inte aktiverat alla sina effektreserver.

Problem med fyra reaktorer
Ingen hade räknat med sådana prisrusningar igen, som det blev mellan klockan åtta och elva på måndagsmorgonen, eftersom elleveranserna från kärnkraftverken nu förväntades vara mer normala.

Men i fredags stängdes Sveriges största reaktor, O3 i Oskarshamn, för en kortare översyn i samband med provdriften efter den omfattande uppgraderingen till 1 450 MW.

Det stoppet kom sällsynt olyckligt och varar just de dagarna då kylan slog tillpå allvar igen - från fredag till i morgon tisdag.

Också den stora F2:an i Forsmark har problem med en turbin och går bara med tredjedels fart.

Dessutom kunde de två Ringhalsreaktorerna R1 och R2, som stått stilla sedan förra våren för underhåll och uppgradering, inte startas som planerat förra veckan. Startdatum har skjutits fram till kommande helg.

Det innebar att de svenska kärnkraftsverken bara har gått på 61 procents utnyttjandegrad under en av de värsta perioderna den här vintern.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt