Vingen lossnade och flög 40 meter

2008-01-29 09:43  

- Det här får bara inte hända. Man kan ju få en vinge i huvudet när man sitter på traktorn, säger bonden Hardy Pettersson på Näs till reportrarna på Gotlandspressen efter det uppseendeväckande vindkraftshaveriet i helgen.

I fredags blåste det ordentligt på Gotland. Och på Näsudden på södra Gotland, där Sveriges största samling vindkraftverk står, kunde de kringboende höra ett par kraftiga smällar.

- Det brakade till, så jag gick ut för att kolla om det var en ljudbang från ett flygplan eller kanske en bil som kört in i ett stentun, berättar Einar Franson på Drakarve i Näs för Gotlands Allehanda.

Men det var ett av rotorbladen på vindkraftverket Kulle 11 på Näs, ett av nio vindkrafverk som byggts och underhålls av Gotlandsföretaget Siral System, som hade lossnat och brakat ner i leråkern 40 meter från själva vindkraftverket.

"Haverikommission" på plats
Ännu vill ingen säga bestämt vad som gått snett. Både Siral och vindkraftsleverantören Vestas är på plats för att analysera olyckan och i dag väntas experter från Vestas i Danmark komma till Näs.

- För oss som leverantörer är det allvarligt. Men för vindkraftsbranschen i stort är det väldigt allvarligt, säger Hans Ljungström på Vestasvind Svenska AB till Gotlands Tidningar.

Tidningens reporter Staffan Fritz säger till Ny Teknik att det såg ut som att bultarna, som håller vingen, har gått av. Alla bulthålen på vingen var jordfyllda efter nedslaget, säger han.

Mycket hysch-hysch kring olyckorna
Olyckor med vindkraftverk är inte särskilt vanliga, men när det händer blir det dramatik eftersom det handlar om så stora pjäser.

Sent i höstas, under en storm över Skottland, vek sig ett vindkraftverk av den här typen i Scottish Powers vindkraftpark Bienn an Tuirc.

Brinnande vindkraftverk i Tyskland
I Tyskland, har det hänt en del olyckor, både med brinnande verk, med veka torn och tappade vingar. men de svenska olyckorna är lätt räknade.

- För några år sedan lossnade ett rotorblad från ett tysktillverkat kraftverk vid Stenungsund i Bohuslän. Det fixade fabrikanten på några dagar för att att det inte skulle komma ut i pressen. Det är mycket hysch-hysch om det här i Sverige säger vindkraftsexperten Örjan Hedblom på Sveriges Vindkraftsförening till Gotlands Tidningar.

Gotlandsolyckan inträffade redan på fredagsmorgonen men först under måndagen fick Gotlandspressen nys om händelsen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt