Vindvinge lossnade <br></br>på holländsk V47:a

2008-05-20 10:14  
Vindparken i Harenkarspel nära staden Tuitjenhorn i norra Holland. Foto: Ceesbakker

Nu har det hänt igen. En vinge från en Vestas turbin lossnade förra veckan och flög ut på en trafikerad väg i Holland. Av en ren tillfällighet skadades ingen, men nu har Vestas stoppas alla möllor i den berörda vindkraftparken.

Tillbudet inträffade i onsdags i förra veckan. Vingen tillhör den olyckdrabbade typen V47, som inte längre tillverkas. Enligt Vestas beror olyckan på ett strukturellt fel.

- Det är inte fastslaget ännu men allt tyder på att det är ett fabrikationsfel i övergången mellan vingen och navet, säger tekniska chefen på Vestas, Finn Ström Madsen till danska Ingenjören.

Enligt Jaap Langenbach som äger ett privat holländskt företag som reparerar vindkraftverk gick vingen av vid bultarna och hamnade i diket på andra sidan av vägen.

- Över 95 procent av vingen flög av och den kunde ha rammat en bil, säger Jaap Langenbach .

Olyckan inträffade mitt i natten i Tuitjenhorn i den nordligaste delen av Holland.

Anmärkningsvärt är att det inte blåste särskilt hårt den natten, enbart 8-10 m/s.

Vestas gick redan förra året ut med uppmaningen att alla vindkraftverk av typen V47 och V52 måste stoppas om vinden uppnår kulingstyrka.

Uppmaningen kom efter att ett av tornen på ett vindkraftverk i Skottland knäcktes. Då kunde Vestas peka på att den höga vindstyrkan orsakade tillbudet. Tidigare i år tappade en Vestas-mölla en vinge på Själland.

Runt om i världen finns runt 1 500 vindkraftverk av typen V47.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt