Vindparken som älskas av alla

2008-10-24 14:42  

I tisdags invigde biskop Thomas Söderberg Högbergets vindpark i Bjursås mellan Falun och Rättvik och på lördag är det öppet hus. Här protesterar ingen för här är alla delägare.

Andra vindkraftsbyggare möts nästan alltid av protester och överklagade bygglov men inte vindkooperativen i Dalarna. Där har man förankrat sina projekt hos lokalbefolkningen.

- Vi har inte haft ett enda överklagande under alla år, ända sedan det första vindkraftverket byggdes i Äppelbo 2001, säger Jan Högberg, projektledare på Dala Vind AB, till Ny Teknik.

Reta inte stockholmarna
Hemligheten är den lokala förankringen. Elhandelsbolagen Dala Kraft och Borlänge Energi är delägare, de flesta av länets energibolag är delägare, de gemensamma besparingsskogarna är delägare, Västerås stift är delägare liksom skidbolaget Skistar.

- Alla som kan tänkas bli berörda bjuds in att köpa in sig. Närboende och markägare får förtur. Och vi bygger inte i närheten av fäbodar eller vid Siljan. Då skulle vi få protester från Mälardalsborna, säger Jan Högberg.

De fem vindkraftverk som nu invigts på Högberget syns från stora delar av Falu, Leksands och Rättviks kommuner.

Dalarna är Vestasland
Det är Vestas V90-verk på 1,8 MW styck. De väntas producera lika mycket energi som hela Bjursås samhälle gör av med eller omräknat till årsförbrukningen för 1.250 eluppvärmda villor.

- Dalarna är Vestasland, säger Jan Högberg. Av 60 vindkraftverk i länet är 52 Vestas, sex Enercon, ett Windwind och ett Neg Micon, som numera är ett Vestasfabrikat, säger Jan Högberg.

De fem vindkraftverken har alla fått namn – Herman, Victoria, Arne, Ulrik och Denise.

Kyrkan äger halva Denise
Två av dem ägs av Dala Vindkraft Ekonomisk förening, som har drygt två tusen medlemmar som delar på närmare 16.000 andelar.

Västerås stift äger halva ”Denise”.

- Det är en investering för livet, sade biskopen till Dalarnas Tidning när han klippte bandet.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Bygglov Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt