Vindkraftverkets rotorblad lossnade – landade bredvid verket

2022-05-04 07:05  
Arkivbild vindkraftverk. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ett rotorblad på 12 ton från ett sex år gammalt vindkraftverk i Tranås lossnade och rasade till marken. 13 olyckor har skett vid svenska vindkraftverk från 2015 och framåt.

Uppdaterad

Rotorbladet hittades liggande intill vindkraftverket på måndagskvällen, sedan räddningstjänsten fått larm från boende i området.

Räddningstjänstens ledningsoperatör säger till SVT Jönköping att rotorbladet landade precis bredvid verket och att inga personskador har rapporterats.

Det är oklart om vindkraftverket var i gång när bladet lossnade. Orsaken till händelsen är inte heller känd.

Under tisdagen var tekniker från energibolaget Eno Energy, som äger vindkraftverket, på plats i Södra Hyltan i Tranås kommun för att undersöka olyckan.

– Det är väldigt ovanligt att sådant händer. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Håkan Wribe som är servicetekniker på Eno Energy till SVT.

Vindkraftverket är av modellen Eno 100. Det är cirka 100 meter högt och har en installerad effekt om 2,2 MW. Det togs i drift för sex år sedan, enligt SVT. Ett rotorblad väger 12 ton, och vindkraftverket har en rotordiameter på 100 meter.

Efter händelsen har två andra vindkraftverk i närheten från samma energibolag stängts ned, i väntan på utredning om vad som orsakade olyckan.

Åtta olyckor med fallande vindkraftsdelar på åtta år

Olyckor där rotorblad eller annat faller ner från vindkraftverk händer i snitt en gång om året i Sverige. Sedan 2015 har 13 olyckor skett vid svenska vindkraftverk. Vid åtta av dem har rotorblad, eller annat, fallit ner.

– Med tanke på vi att har cirka 4 800 vindkraftverk i drift är det ganska ovanligt. Men det är allvarligt när det händer, med risker för människor och djur, säger Tomas Hallberg, som är ansvarig för frågor om miljötillstånd på branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Läs mer: Efter kollapsen – hela vindkraftsparken tas ur drift

Vid samtliga fallolyckor har rotorbladet, eller andra delar som lossnat, rasat ner på marken intill kraftverket. Delar kan ha spridits en bit, men ingen av olyckorna från 2015 och framåt har lett till att rotorblad slungats iväg från vindkraftverket. Sådant hände däremot tidigare.

– Jag tror att det hände vid äldre, och mindre, kraftverk, säger Tomas Hallberg.

Det finns flera tänkbara orsaker till att rotorblad, eller vingar som de ofta kallas, lossnar.

Vid ett par tillfällen har vindkraftverk rasat ihop innan hela anläggningen var klar. Då kan man misstänka att något blivit fel under själva bygget.

TT / Ny Teknik

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt