Vindkraftverket brinner

2010-04-22 15:54  

- Vindkraftverket står i lågor och röken är tät. Larmet kom från privatpersonen Geir Yttergård som såg den nya GE-turbinen brinna för fullt på i den nya vindkraftsparken Sandhaugen utanför Tromsö i Nordnorge.

Geir Yttergård, som är närmaste granne med det brunna vindkraftverket tog bilder på branden och skickade dem vidare till lokaltidningarna.

Det är oklart vad som orsakade branden, som nu undersöks av tillverkaren GE Wind Energy.

Det var i 13-tiden i på fredagen som det uppstod en kraftig rökutveckling i vindturbinen "Margrethe Kitti 1", som är placerad vid kusten sju mil direkt väster om Tromsö i norra Norge.

Strax efteråt slog det upp lågor ur turbinen. Tre timmar senare var den utbränd.

Även rotorbladen skadades av lågorna.

Nu startar spekulationerna
– Vi vet ännu inte vad som orsakade branden, säger Johnny Sørensen, administrativ chef vid vindkraftsbolaget Norsk Miljøkraft.

"Margrethe Kitti" har en effekt på 1,5 MW och är tillverkad av GE Wind Energy. Den togs i drift 2004. Sedan dess har den använts av GE för att testa hur turbinen tål olika väderförhållanden och laster.

Norsk Miljøkraft hjälper GE med mindre reparationer och underhåll vid teststationen i Sandhaugen.

Enligt Johnny Sørensen slogs en radiolänk i området ut ungefär samtidigt som turbinen började brinna. Johnny Sørensen vill inte kommentera om de två incidenterna har något samband.

GE ska nu undersöka vad som ligger bakom branden. Undersökningen ska vara klar senast i slutet av nästa vecka.

Brand på Näsudden på Gotland
I februari i år brann ett svensktillverkat Nordic 1000 på Näsudden på Gotland. Turbinen var av den gamla tvåbladiga typen med en effekt på 1 MW. Den togs i drift 2001.

- Vi misstänker att branden orsakades av en kortslutning i generatorn eller i en kontaktor (som släpper ut elektriciteten på nätet, red anm) i maskinhuset, säger Jan Orrwik på Gotlands Energi, som skötte underhållet på turbinen.

Enligt Jan-Åke Jacobsson, ordförande i Svensk vindkraftförening, beror bränder i vindkraftverk oftast på elfel i kraftelektroniken.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt