Vindkraftsjättar invigdes i Lysekil

2008-07-14 09:54  

På en blåsig platå vid havet utanför Lysekil står Sveriges två nya tungviktare inom svensk vindkraft. Elving och Elvira är Sveriges tredje och fjärde vindkraftverk med en effekt på 3 MW. Och Lysekil har fått mersmak.

De två nya megaverken från finska Winwind restes under våren, men invigdes i fredags.

Tornen är 88 meter höga, byggda i fyra sektioner och väger totalt 225 ton vardera. Vingarna är 44 meter långa och väger drygt 11 ton styck.

Kvalar in bland de stora
Effekten och storleken gör att Elvira och Elving kvalar in bland Sveriges största vindkraftverk. Bara två vindkraftverk i den här storleken har tidigare byggts i landet, ett på Näsudden på sydvästra Gotland och ett i Holmsund utanför Umeå.

Matilda på Näsudden revs i juni i år, så nu återstår bara tre 3-megawattsverk. Men fler är på gång, bland annat i det som kallas Vindpark Vänern.

De båda vindkraftverken i Lysekil ska nu provköras i 500 timmar och sedan lämnas över till ägaren, det kommunala energibolaget Lysekils Energi Vind AB.

- Vi räknar med att vindkraftverken ska producera ungefär en tiondel av våra kunders förbrukning, eller 16 gigawattimmar per år, säger Conny Johansson, vd för Leva i Lysekil AB.

Lysekil vill ha 25 verk till
Elvira och Elving är Levas första vindkraftverk. Nu planerar bolaget för ytterligare femton på Skottfjäll vid kommungränsen till Munkedal och tio vid Kärnsjön i Munkedal (det projektet i samarbete med Trollhättans Energi och Munkedals Skog).

- Vårt mål är att producera lika mycket energi som våra kunder konsumerar, säger Conny Johansson.

- Med alla de här vindkraftverken skulle vi få ett nettoöverskott.

Vindkraftverkens maskinhus monterades i Winwinds fabrik i Lovisa i Finland. Tornen är byggda i Dynawinds nya fabrik i Kristinehamn.

De är döpta av ett par elever i Lysekil.

Jättarna får full fart vid 13 m/s

Typ: Trebladsverk med planetväxel

Effekt:3 megawatt

Rotor:90 meter i diameter

Vikt per verk:400 ton

Vindkrav: börjar producera vid 4 m/s, full effekt vid 13 m/s

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt