Vindkraftsbolag håller andan inför presidentvalet

2012-11-05 13:28  
Romney och Obama har helt olika syn på stödet till vindkraft. Foto: Scanpix

Mycket står på spel i morgondagens presidentval i USA för alla de företag som utvecklar och installerar förnybar energi. De båda presidentkandidaterna har helt olika syn på om staten ska stötta företag inom ”cleantech” eller inte. Vindkraftbolagen kämpar för att få behålla skattelättnaderna.

Under många år har den amerikanska vindkraftsindustrin haft en skattelättnad för den producerade energin som hjälpt till att driva på utvecklingen. Under årets tre första kvartal installerades 4728 MW, en ökning med 40 procent jämför med samma period 2011. Totalt USA finns nu mer än 50 000 MW installerad vindkraft i USA enligt den amerikanska vindkraftsföreningen American Wind Energy Association, AWEA.

Men vid årsskiftet försvinner skattelättnaden om den inte förlängs av kongressen. Enligt AWEA hotar då 37 000 jobb att försvinna. Tusentals har redan förlorat jobbet och på hemsidan saveusawindjobs.com driver industrin en kampanj gentemot väljare och politiker.

- Företagen har nästan inga beställningar inför nästa år. Det innebär inte bara avskedanden, utan också att fabriker stängs. Har du en gång tappat produktionsbasen, då är det svårt att få den tillbaka, säger Peter Kelley AWEA:s vice ordförande till tidningen San Francisco Cronicle.

När det gäller stöd till icke fossil energi har de båda presidentkandidaterna olika syn. När Barack Obama tillträdde var ett av hans mål att skapa fler gröna jobb i USA. Det stora stimulanpaketet för ekonomin som sjösattes 2009 innehöll öronmärkta miljarder till olika typer av stöd för utveckling av förnybar energi.

Hans motståndare Mitt Romney anser dock att staten inte ska stödja utvecklingen av icke fossil energi. Enligt honom räcker det att ge stöd åt energiforskningen. Sedan ska marknaden sköta resten.

Som ett slagträ i debatten har han använt den uppmärksammade konkursen i solcellstillverkaren Solyndra som gick i konkors förra året. Det efter att ha tagit emot 528 miljoner dollar i statliga lån genom Obamas stimulanspaket. Ny ammunition fick Romney när den börsnoterade batteritillverkaren A123 gick i konkurs i oktober i år. MIT-avknoppningen A123 hade fått 249 miljoner dollar i statliga garantier.

Mitt Romney har också varit hårdnackad motståndare till fortsatt stöd i form av skattelättnader till vindkraftsindustrin. De senaste dagarnas hårda fajt om väljarna i vindkraftstäta stater som Iowa har dock fått honom att mildra sina tidigare hårda fördömanden av statliga subventioner. Nu talar han i stället om att "fasa ut" subventionerna.

Solindustrin i USA har sitt stöd i from av ett engångsavdrag vid nyinvesteringar. Det löper ut 2016 och även företag som utvecklar och installerar solpaneler oroar sig över vad valutgången betyder för dem.

Infördes 1992

Skattelättnaden för vindkraft - The Federal Wind Production Tax Credit - infördes 1992. Den har förnyats vid sju tillfällen men också låtits löpa ut tre gånger innan den förnyats.

Den innebär ett avdrag på 22 dollar för varje producerad MWh under tio år.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt