Vindkraftpump ska ge Östersjön nytt liv

2008-12-12 14:25  

Vinddrivna pumpar ska få stopp på algblomningen i Östersjön. Redan till sommaren ska två syrepumpar vara på plats.

–Låt hundra vindkraftverk pumpa ner syrerikt vatten i de döda bottnarna. Då kan Östersjön bli frisk i ett trollslag, säger Anders Stigebrandt vid Göteborgs universitet.

Nu ska han testa om konceptet fungerar i ett projekt som har fått 20 miljoner kronor av Naturvårdsverket och forskningsrådet Formas. Redan till sommaren ska två pilotanläggningar vara i drift. En på östkusten, en på västkusten.

Forskarna ska undersöka om metoden får fosfor att stanna kvar i bottensedimenten. Då minskar algblomningen.

–Anledningen till att vi är så optimistiska är att vi tagit konceptet från Östersjön, säger Anders Stigebrandt.

Under 1990-talet minskade såväl fosforhalt som algblomning efter flera blåsiga vintrar med mycket nederbörd. Det gav stor intern cirkulation och varaktig syresättning av vattnet mellan 80 och 120 meters djup vilket ledde till fastläggning av ca 130,000 ton fosfor.

Tanken är att pumparna ska ge liknande effekt. Syrerikt vatten ska pumpas in på 50 meters djup, 100 kubikmeter per sekund. Sedan ska det spruta ut i fyra horisontella strålar på 120 meters djup. Pilotanläggningarna är dock mindre.

Anders Stigebrandt räknar med att det skulle kosta 2 miljarder kronor att bygga 100 pumpar i Östersjön.

–Det är billigt i förhållande till vad som åstadkoms. Och Sverige skulle ju inte ta hela kostnaden, säger han.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt