Vindkraftfarm stod pall för tsunamin

2011-04-12 13:10  
Mitanis sju vindkraftverk vid kusten, bild tagen före 11 mars. Foto: Mitani

En av Japans få havsbaserade vindkraftparker finns i området som drabbades av tsunamin 11 mars. Den klarade vågorna.

Vindkraftparken består av sju snurror med effekten 2 MW vardera. De står på rad 50 meter från land i länet Ibaraki på ett djup av 25 meter.

Anläggningen drivs av företaget Mitani som nu konstaterar att alla kraftverken klarade påfrestningarna från vågorna som uppstod efter jordbävningen i havet. Vågorna var omkring fem meter höga när de slog in.

Nu har det hårt prövade energiföretaget Tepco bett Mitani om att få köpa den ström som produceras vid vindkraftverket. Vindkraftparken svarar dock bara för 0,04 procent av Tepcos nuvarande kapacitet sedan de båda kärnkraftverken i Fukushima med sina sammanlagt tio reaktorer är borträknade ur energiproduktionen, rapporterar Japan Times.

Mitani har planer på att bygga ut vindkraftparken i Ibaraki med ytterligare åtta vindturbiner.

Vindkraft svarade 2007 för mindre än 1 procent av Japans elproduktion. Kol stod för 27,7 procent, naturgas för 25,8 procent, kärnkraft för 23,5 procent, olja för 13,9 procent och vattenkraft för 6,6 procent.

Regeringens ambition är att bygga ut vindkraften, inte minst den havsbaserade, till en sammanlagd effekt på 10 GW till år 2020.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt