Vindkraften slår nytt rekord inom EU

2012-09-28 14:27  

(Uppdaterad) Vindkraften i EU har nått 100 gigawatt meddelar den europeiska vindkraftorganisationen. I Sverige slår elproduktionen från vindkraft samtidigt ett nytt rekord.

Enligt den europeiska vindkraftsorganisationen EWEA har den samlade kapaciteten för vindkraft i EU för första gången passerat 100 GW.

Elproduktionen motsvarar nu den från 39 kärnkraftverk, skriver EWEA i ett pressmeddelande.

Organisationen publicerar samtidigt en lista över Europas tio största vindkraftsparker på land.

Störst är en vindkraftspark i Rumänien med 240 turbiner och en kapacitet på 600 MW.

Även i Sverige växer vindkraften. För första gången har landets cirka 2100 verk producerat mer än sju TWh under en 12-månadersperiod, rapporterar Energimyndigheten.

Det innebär en ökning med 33 procent jämfört med de 5,3 TWh som producerades under tolvmånadersperioden ett år tidigare.

– Det är glädjande att elproduktionen från vindkraft ändå ökar trots att det uttryckts oro i branschen under sommaren till följd av låga priser på el och elcertifikat, säger Camilla Rosenberg, chef för vindenheten på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Marie Alpman

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt