Vindkraften slår nytt rekord inom EU

2012-09-28 14:27  

(Uppdaterad) Vindkraften i EU har nått 100 gigawatt meddelar den europeiska vindkraftorganisationen. I Sverige slår elproduktionen från vindkraft samtidigt ett nytt rekord.

Enligt den europeiska vindkraftsorganisationen EWEA har den samlade kapaciteten för vindkraft i EU för första gången passerat 100 GW.

Elproduktionen motsvarar nu den från 39 kärnkraftverk, skriver EWEA i ett pressmeddelande.

Organisationen publicerar samtidigt en lista över Europas tio största vindkraftsparker på land.

Störst är en vindkraftspark i Rumänien med 240 turbiner och en kapacitet på 600 MW.

Även i Sverige växer vindkraften. För första gången har landets cirka 2100 verk producerat mer än sju TWh under en 12-månadersperiod, rapporterar Energimyndigheten.

Det innebär en ökning med 33 procent jämfört med de 5,3 TWh som producerades under tolvmånadersperioden ett år tidigare.

– Det är glädjande att elproduktionen från vindkraft ändå ökar trots att det uttryckts oro i branschen under sommaren till följd av låga priser på el och elcertifikat, säger Camilla Rosenberg, chef för vindenheten på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL