Vindkraften håller elpriset nere

2011-06-01 11:30  
Utsikt över vindkraftsparken Lillgrund mellan Sverige och Danmark. Foto: Lars Anders Karlberg

Det tyska beslutet att all kärnkraft ska vara avvecklad till 2022 får ingen effekt på de svenska elpriserna. Utbyggnaden av vindkraft ger ett elöverskott som håller priserna nere.

Det skriver elhandelsbolaget Telge Energi i sitt senaste nyhetsbrev som  skickades ut vid lunchtid på onsdagen.

Marknadens bedömning är att elpriset kommer att vara stabilt kring 45 öre per kilowattimme före skatter och avgifter under perioden 2012-2016. Det är 14 procent lägre än elpriset det senaste året.

Först när vi närmar oss 2020 kommer elpriset att stiga. Då sätter den dyra kolkraftselen priset, skriver Telge Energi i sitt nyhetsbrev.

Förklaringen till att elpriset hålls nere är att vindkraft och annan kraftproduktion byggs ut i hela Norden just nu.

Det gör att vi får ett växande överskott på el, vilket göra att elpriset vid normalt väder kommer att vara lägre de kommande åren.

- Vår bedömning är att utbyggnaden av vindkraft kommer att vara avgörande för vilka elprisnivåer vi får när den tyska kärnkraften är avvecklad, säger Telge Energis vd Johan Öhnell.

Johan Öhnell tror att det tyska beslutet kommer att driva på efterfrågan på andelsägd vindkraft, köpa el till självkostnadspris och bli oberoendeav vad som händer med elpriset på elmarknaden.

Elpriset i Sverige

Historiska spotpriser i maj

2007: 20,26 öre/kWh

2008: 35,48 öre/kWh

2009: 35,06 öre/kWh

2010: 38,29 öre/kWh

2011: 48,81 öre/kWh

Lars Anders Karlberg

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt