Vindkraften ersätter Barsebäck

2011-12-08 13:01  

Sveriges vindkraftproduktion har på ett år kommit ikapp, och med god marginal passerat, kapaciteten hos en Barsebäcksreaktor. Snart ger vindkraften mer el än vad de båda Barsebäcksreaktorerna gjorde tillsammans.

Enligt färsk statistik från Svensk Energi ger vindkraften idag drygt 5,6 terawattimmar om året, beräknat på en rullande 52-veckors period. För ett år sedan var motsvarande värde ungefär 3,3 terawattimmar.

Det kan jämföras med att de nedlagda reaktorerna Barsebäck 1 och 2 vardera brukade ge 3,5 – 4 terawattimmar om året. Med andra ord var den svenska vindkraftproduktionen för ett år sedan lägre än vad en enda Barsebäckreaktor klarade normalt. Idag är den i det närmaste en och en halv gång så stor.

Om trenden fortsätter, lär vindkraften om ett år till och med ha passerat hela Barsebäcksverkets produktionsrekord på nio terawattimmar under ett år.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt