Vindkraftbolag vill bygga på gamla skjutfält

2007-01-22 07:35  

Grytans skjutfält utanför Östersund kan bli vindkraftpark. Nu utreder försvaret risken för blindgångare på fältet. Om det går att bygga i Grytan, kan flera andra nedlagda militära övningsfält öppnas för vindkraft.

- Sedan lång tid tillbaka har olika bolag anmält intresse för att etablera vindkraft på flera av de övningsfält som försvarsmakten disponerar, säger Stefan Magnusson på Fortifikationsverkets markavdelning.

- Det vi försöker titta på i Grytan är att se vad det över huvud taget finns för möjigheter att etablera vindkraft på ett före detta skjutfält.

Vindförhållandena är troligen goda på fältet. Det blåser bra i trakten. Området ligger öppet för västanvinden som kommer in från Norge genom passagen i fjällkedjan.

Vindkraftsbolaget Bohus Energi har en mätmast på fältet sedan ett och ett halvt år tillbaka. Ännu vill man inte avslöja några resultat av mätningarna, men "det är i varje fall intressant att fortsätta diskussionen", säger Sven Granholm hos Bohus Energi.

Grytans skjutfält ligger cirka en mil utanför Östersund. Här övade militären från slutet av 1800-talet. Fram till avskedssaluten, när artilleriregementet A4 lades ner år 1997. Genom åren har åren mängder med granater regnet ner över det 45 kvadratkilometer stora området.

Det betyder också att det finns gott om blindgångare i marken. Beroende på ammunitionstyp och markförhållanden kan det röra sig från någon enstaka procent upp till en tiondel av de skjutna granaterna, enligt uppgift från Totalförsvarets forskningsinstitut Foi.

Om fälten ska utnyttjas för vindkraft räcker det eventuellt att röja på djupet där själva kraftverken byggs. Dessutom är målområdena är bara en del av Grytan, andra delar bland annat varit batteriplatser som artilleripjäserna skjutit ifrån.

- Vi vill genomföra projektet på Grytan, för just där har man skjutit väldigt mycket., säger Stefan Granholm.

- Det vi vill veta mer om är risken för skada om man frilägger ammunitionen eller bringar den att explodera.

Riskutredningen ska göras av försvarets ammuntions- och minröjningscentrum Swedec i Eksjö. Det är ännu osäkert om när den blir klar.

Genom åren har Grytan använts både för skjutning med skarpa spränggranater, och med övningsgranater som bara har en markeringsladdning.

Men även övningsgranater är farliga, understryker Rolf Emlén vid I19 i Boden, som idag ansvarar för Grytans skjutfält.

- Den har ju ingen stor smäll, men står du på den försvinner benet.

- Grytan ska avvecklas, men vad det kan användas till är svårt att säga. Det räcker med att det finns en blindgångare så vågar vi inte släppa det hur som helst. För vår del måste vi se om vi kan göra oss av med marken över huvud taget.

- Vissa områden som varit målområden under lång tid, där ligger det väldigt mycket. Vi vet att det är farligt, men hur farligt det är, det vet vi inte.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt