Vindkraftbolag vann mot renägare

2010-10-15 15:45  

Vindkraftbolaget O2 får klartecken av Miljööverdomstolen att bygga 30 vindkraftverk på Glötesvålen i Härjedalen. Beslutet är ett bakslag för rennäringen, som överklagat beslutet i två instanser.

Miljööverdomstolens beslut väntas få stor principiell betydelse, eftersom domstolen vägde riksdagens mål för utbyggnad av vindkraft mot samebyns skötsel av sina renar.

- Uppenbarligen går vindkraften före, säger renägaren Per-Jon Fjellgren, som har sina renar på bete i området.

Beslutet från Miljööverdomstolen kan inte överklagas och innebär att projektet har vunnit laga kraft.

– Vi har arbetat med projektet i nio år och ser nu fram emot att snart kunna bygga vindparken, säger Johan Ihrfelt, vd på O2.

Processen för de 30 vindkraftverken, som ska placeras i tidigare orörd fjällmiljö, har kantats av oenighet.

För var länsstyrelsens miljöprövningsdelegation oenig. Ärendet gick vidare till Miljödomstolen, som godkände vindparken.

Men det beslutet överklagades i januari i år av bland annat Kammarkollegiet, flera privatpersoner, Svenska Rovdjursföreningen och Svenska Samernas Riksförbund till Miljööverdomstolen.

De ansåg att vindkraftverken skulle skada rennäringen, landskapsbilden, friluftslivet och bevarandet av de kungsörnar som finns i området.

Däremot har Härjedalens kommun ställt sig bakom projektet.

Vindparken i Glötesvålen kommer att bestå av upp till 30 vindkraftverk och förväntas producera 270 GWh årligen, enligt O2.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt