Vindkraft till havs drabbas av rost

2007-09-10 15:02  

Vindkraftverken till havs drabbas av dyrbara stillestånd på grund av rost. Särskilt växellådorna tar stryk av salta vindar, men även lager slits snabbare än på land, liksom rotorblad och andra mekaniska delar.

Problemen är så omfattande att den tyska tillverkaren Enercon, som tillverkar vindkrafttorn, inte längre levererar utrustningar till havsbaserade vindkraftverk. Och världsledande Vestas från Danmark har stoppat all försäljning av havsbaserade kraftverk större än tre megawatt.

Fyra stora europeiska vindkraftanläggningar har drabbats av stillestånd:

Vindmöllorna på Nysted havmöllepark utanför Gedser står still sedan början av juli. Siemens har tvingats byta lager i växellådorna. Man har också ett transformatorfel.

I vindkraftsparken Barrow Wind kan Vestas tvingas byta 30 växellådor på de största vindmöllorna.

På Kentish Flats utanför Englands östkust och på danska Horns vid Jyllands nordsjökust är det också problem med växellådor. Båda dessa parker ägs av Vattenfall.

Den danska tidningen Ingeniören uppger att samtliga tillverkare av vindturbiner har problem med växellådorna till havs.
Problemen har ökat under senare år, i takt med att kraftverken, och rotorbladen, blivit allt större. Växelklådorna har inte hängt med i den utvecklingen.

Den här veckan börjar de första 15 vindmöllorna i Vattenfalls nya vindkraftspak Lillgrund att snurra, till en början i liten skala.

I november ska 48 stora turbiner från dansk-tyska Siemens vara i drift söder om Öresundsbron, där Lillgrund ligger.

- Det läget är inte lika utsatt som vid våra andra vindkraftsparker där vi har problem. I Lillgrund har vi också en annan typ av mölla, säger Vattenfalls kommunikationsdirektör Ingegerd Bills i tidningen Sydsvenskan.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt