Vindkraft skyddar städer mot storm

2014-02-27 11:15  
När ovädret tornar upp sig får vindkraftparken en ny funktion. Foto: Alloverpress

Vindkraftverk till havs kan ta musten ur stormar och därmed skydda kuststäder, en uppgift som ökar lönsamheten för offshoreparkerna.

I en studie som återges i publikationen Nature Climate Change presenterar en grupp forskare beräkningar som visar att stora vindkraftparker till havs kan mildra stormar som 'Katrina' och 'Sandy', och därmed öka lönsamheten för vindsatsningarna.

Orkanen 'Katrina' slog till mot New Orleans med en vindhastighet på över närmare 300 km/h i de värsta byarna. Enligt forskarna skulle en stor vindpark kunnat minska vindhastigheten högst väsentligt och därmed ha minskat skadeverkningarna av stormfloden som uppstod.

Motsvarande effekt skulle ha kunnat uppnås vid orkanen 'Sandy'.

Men får att bli ett verkningsfullt skydd krävs gigantiska vindkraftparker. Forskarna har genom simuleringar räknat ut att ett effektivt stormskydd måste bestå av 78000 vindkraftverk.

Det rör sig alltså om gigantiska investeringar. En jättelik vindkraftpark 32 km utanför New York kan kosta så mycket som 1500 miljarder kronor. Å andra sidan orsakade orkanen 'Sandy' skador för omkring 500 miljarder kronor.

Jämfört med att bygga vallar som skydd av kuststäder för flera hundra miljarder kronor så ger vindkraftverk pengar tillbaka även i lugnt väder. Det gör inte en vågbrytare.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt