Vindkraft på nya platser slipper nätkostnad

2014-03-07 09:16  

Vindkraftspionjärer ska slippa betala för förstärkningar av elnätet när anslutningar ska göras på nya platser. Det föreslår energiminister Anna-Karin Hatt.

När vindkraftsproducenter vill anlägga nya verk eller hela vindkraftsparker på nya geografiska platser med goda förutsättningar för elproduktion, kan de själva behöva stå för kostnaden för att förstärka elnätet på platsen. Nätet kan behöva byggas ut för att ta emot och skicka elen vidare.

Detta hämmar nyetableringar av vindkraft och leder till tröskeleffekter, anser regeringen. Nu föreslår man i en proposition i stället att det statliga affärsverket Svenska Kraftnät ska stå för kostnaden för de nätförstärkningar som behövs vid nya etableringar. Utgiftsramen begränsas dock till 700 miljoner kronor.

Syftet är att underlätta för förnybar elproduktion.

I dagsläget slipper vindkraftsproducenter som inte är först på plats att betala för förstärkningarna av nätet. Men enligt regeringsförslaget kommer de framöver få betala sin andel "i den takt de ansluter sig till nätet".

- Tack vare att det framöver blir billigare för till exempel vindkraftsbyggare att vara först på den förnybara bollen kommer vi i Sverige kunna öka tempot i utbyggnaden av den förnybara elproduktionen ännu mer, säger energiminister Anna-Karin Hatt enligt ett pressmeddelande.

Den statliga insatsen beskrivs vara "en övergångslösning" som sträcker sig fram till och med 2015. Från och med 2016 ska den enligt planerna ersättas av en marknadslösning utan statlig inblandning. Hur den senare ska se ut i detalj föreslås Energimarknadsinspektionen få i uppdrag att utreda.

 

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt