Vindkraft mjölkkossa för skogsbönder

2008-09-29 14:41  

Vindkraften är rena mjölkkossan för de markägare, som upplåter mark åt vindkraftbolagen. 100 000 – 150 000 kronor per år kan en vindsnurra ge. Och marken går oftast att använda ändå.

Nu planeras mängder av nya vindkraftanläggningar runt om i landet. Det innebär att markägare som kan tänka sig att upplåta mark för snurrorna får ta del av intäkterna. Tornen kräver inte så mycket plats och marken går för det mesta att bruka även efter uppförandet av vindkraftverket.

Hur mycket en markägare tjänar per kvadratmeter upplåten mark är en sak mellan markägaren och vindkraftbolaget. Men enligt Västerbottens-Kuriren skrivs avtalen på 20-30 år och avtalet innebär att markägaren får del av vinsten.

- Fyra procent av bruttointäkterna fördelas ut inom ett vindutbredningsområde istället för just den punkt där verket står, säger Per Sandahl, vindkraftrådgivare på LRF-konsult i Umeå.

Det innebär att ett vindkraftverk på 2 MW kan rendera runt 100 000 – 150 000 kronor per år. För vägar och transformatorstationer får markägare ett kvadratmeterpris som rör sig omkring tio kronor kvadratmetern, enligt Per Sandahl. Pengar som är en engångssumma.

För att uppföra ett vindkraftverk tar man i anspråk 2 000- 3 000 kvadratmeter.

- Det här är ett jättebra sätt för markägarna att tjäna pengar, säger Per Sandahl.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt