Vindkraft i Norrland <br></br>blir dyrare än i söder

2008-06-02 15:42  

Mikael Odenberg, ny generaldirektör för myndigheten Svenska Kraftnät, fruktar en stor vindraftsutbyggnad i Norrland. <br></br> - Det blir dyrt att bygga ut stamnätet från norr till söder, säger han till Ny Teknik.

Svenska Kraftnät lämnade på måndagenen 47-sidig rapport till regeringen om vilka konsekvenser för stamnätet och behovet av reservkraft som en storskalig utbyggnad av vindkraften i Sverige får.

- Att bygga ut vindraft i stor skala i Norrland är inte optimalt. Det är dyrt och tar lång tid att bygga nya ledningar genom Sverige, säger Mikael Odenberg, som tidigare var försvarsminister i den borgerliga regeringen.

Han ser hellre en storskalig utbyggnad av vindkraften i södra Sverige, där det är kortare avstånd mellan produktion och konsumtion.

- Man skulle, rent teoretisk kunna styra vindkraftsutbyggnaden mot söder med elcertikatsystemet – om man skulle vilja det, säger Mikael Odenberg.

Förutom att stamnäten behöver byggas ut för att ta hand om den nya elproduktionen från vindkraften måste man också reservera så kallad reglerkraft för de timmar som det inte blåser och vinkdraftsparkerna inte levererar någon ström.

Och reglerkraft är en politiskt känslig sak. Den bästa reglerkraften är vattenkraften, som kan lagras i kraftverkens dammar.

Men krav på mer reglerkraft kan komma att ställa krav på utbyggnaden av vattenkraften i Sverige.

- Vi kommer inte föreslå att nationalälvarna ska byggas ut. Men vi måste slå vakt om den vattenkraft vi har. Det får inte bli fler restriktioner i samband med omprövning av vattendomar, vilket är en tendens i dag, säger Mikael Odenberg.

Han är också orolig för att Svenska Kraftnät inte hinner med de nödvändiga nätförstärkningarna.

- Vi vet att det kommer krav på att vi ska gräva ned ledningarna, vilket är dyrare och tar längre tid. För att inte tala om alla överklaganden som kommer med posten. Risken är vi blir stående med stora vindkraftsparker som inte har någonstans att skicka sin el, säger Mikael Odenberg.

Regeringen har lagt ut flera utredningsuppdrag om vilka krav samhället står inför när det gäller den framtida energiförsörjningen och de nya energikällornas roll.

Svenska Kraftnäts utredning är den sista i raden och nu ska experterna på näringsdepartementet väga samman olika synpunkterna och förslagen till ny lagstiftning.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt