Vindkraft fördubblas till 2017

2014-02-26 15:03  

Svensk Vindenergi spår en fördubbling av vindkraftsproduktionen fram till år 2017. Men det finns en viss osäkerhet i siffrorna.

- Det finns ett intervall i utfallet som styrs av olika yttre händelser. Det kan vara saker som att elpriserna fortsätter falla med färre investeringar som följd eller politiska beslut som kan leda till fler investeringar, säger Mattias Wondollek, analytiker på Svensk Vindenergi, till Ny Teknik.

Enligt organisationens grundprognos kommer vindkraftsproduktionen att gå från nuvarande 10 terawattimmar per år till en årlig produktion på nästan 19 terawattimmar 2017. Men det finns alltså en osäkerhet, enligt Svensk Vindenergi.

Vid ett högsta utfall är bedömningen att produktionen kan uppgå till cirka 22 terawattimmar år 2017. Samtidigt sätts den undre gränsen till en produktion på cirka 14 terawattimmar. Då skulle det innebära en 40-procentig ökning istället för den 100-procentiga som är grundbudet.

- Vi har gjort den här prognosen några år nu och hittills har utfallet hamnat nära våra grundprognoser, säger Mattias Wondollek.

I prognosen skriver också Svensk Vindenergi att årsproduktionen från vindkraft gått från 7,2 terawattimmar 2012 till nuvarande 10 terawattimmar. I år planeras ytterligare cirka 1 000 megawatt vindkraft driftsättas med följd att produktionen prognostiseras komma upp i 11,4 terawattimmar.

Samtidigt menar man från branschen att effektivare vindkraftverk nu är på väg att slå igenom.

- En fördubbling av produktionen kommer framöver bara att kräva omkring 1 000 nya vindkraftverk jämfört med dagens 2 600 stycken, säger Mattias Wondollek.

Olle Nygårds

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt