Vindkraft billigast att bygga nytt

2014-11-21 09:51  

Ny elproduktion blir billigast från vindkraft på land visar en ny studie från Elforsk. Det om styrmedel som elcertifikat räknas med i kalkylen. Annars är kolkraft billigast.

Branschforskningsföretaget Elforsk har gjort beräkningar på vad det kostar att producera el från olika anläggningar om man väljer att bygga nytt.

En liknande genomgång gjordes 2011 och sedan dess har framförallt solceller blivit billigare medan kostanden för kärnkraft har stigit.

Om alla styrmedel räknas in, det vill säga skatter, elcertifikat och utsläppsrätter blir det allra billigaste att producera ny el med hjälp av vindkraft på land visar den nya studien.

Elproduktionskostanden ligger då strax under 40 öre per kilowattimma.

Efter vindkraft följer vattenkraft med en kostnad strax över 40 öre. Därefter kommer kolkraft följt av vindkraft till havs som enligt Elforsk har ungefär samma produktionskostnad per kilowattimma som kärnkraft, cirka 60 öre.

El från solceller är fortfarande dyrast av anläggningarna för ren elproduktion, men Elforsk konstaterar att priset sjunkit och att solel från en solkraftspark i dag ligger under en krona per kilowattimma.

Om skatter och andra styrmedel inte räknas in i kalkylen ser rankingen annorlunda ut. Då är kolkraften billigast följt av vattenkraft, vindkraft och kärnkraft. Kolkraft är dock inte aktuellt i Sverige, konstaterar Elforsk.

Till rapporten finns en webbaserad beräkningsmodell där det till exempel går att variera kalkylräntan. Siffrorna ovan är baserade på sex procents ränta.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Marie Alpman

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt