Vinden blåser Vestas väg

2010-04-27 09:55  
Vestas värsting - V112 på 3MW för offshore-placering.

Världens största vindkraftstillverkare, danska Vestas, har haft motvind ett tag men slår nu till med en sin största order någonsin - över 20 miljarder kronor.

Vestas, som länge varit ohotad ledare på vindkraftsmarknaden har fått se sin marknadsandel naggas i kanten av både kinesiska, indiska och amerikanska tillverkare.

Men nu ger Vestas igen med råge.

Vestas ska leverera 1 500 MW vindkraft till portugisiska EDP Renovávis (EDPR), världens tredje största vindkraftsbolag.

Vindkraftverken ska levereras till nya vindkraftsparker i Nordamerika, Sydamerika och Europa 2011 och 2012.

I ordern ingår också att EDPR har möjlighet att beställa ytterligare vindkraftverk motsvarande 600 MW samt ett tvåårigt service- och underhållsavtal.

- Vilken typ av turbiner som ska levereras är ännu inte klart, säger Michael Holm, talesman för Vestas.

-Det är inte heller klart var de ska placeras, tillägger han,

Varken Vestas eller EDPR vill avslöja hur mycket beställningarna är värda, men danska analytiker talar om en sammanlagd ordersumma på uppåt 20 miljarder svenska kronor.

En så här stor order har inte vindkraftsbranschen sett sedan Dong Energy förra året tecknade ett ramavtal med Siemens Wind Power om leverans av 1 800 MW havsbaserad vindkraft.

Vestas nya order påverkar inte resultat eller prognoser för 2010. Det danska bolaget räknar med att i år sälja vindkraftverk för cirka 66 miljarder svenska kronor.

Läs mer om beställningen här.

Jonas Hållén

Mer om: Vindkraft Vestas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt