Vind i seglen för vindkraftskooperativen

2009-01-13 13:06  

Hur mycket det än stormar på finansmarknaden står vindkraftskooperativen pall. Antalet nya medlemmar växer för varje dag. - Vi har en kö som är två gånger vår produktion, säger Hans Björkström, ordförande i Svef.

I Sverige finns en handfull vindkraftskooperativ, som säljer andelar. Förra året investerade privatpersoner och företag andelar för omkring hundratals miljoner kronor i kooperativen. Vissa har flera års kö för dem som är intresserade av att köpa andelar.

Samtidigt som intresset att bli andelsägare i ett vindkraftskooperativ ökar, är det lättare än tidigare för kooperativen att få nya verk levererade. Det menar Hans Björkström, ordförande i Svef, Sveriges Vindkraftkooperativ.

- Vi har haft ett uppehåll i flera år för att vi inte fick tag i några vindkraftverk. Men nu när det är finans- och investeringsdepression då kan vi få tag i verk med kort leveranstid.

Att Svef har en kö som är två gånger nuvarande produktion är en skandal, enligt Hans Björkström.

- Vi skulle haft mer egen produktion i Sverige av vindkraftverk. Det är fel när folk vill köpa något som inte finns.

De som blir andelsägare i ett vindkraftskooperativ kan koppla bort sig från den ordinarie elmarknaden och få ett billigare pris från kooperativet.

- I vår förening halverar man i princip sin elkostnad, säger Linda Magnusson, vd för O2 Vindel.

O2 Vindel med sina 3 000 medlemmar är det största kooperativet i landet. Pengarna för de 30 000 andelar de har köpt, investeras i vindkraftverken.

Till skillnad från de flesta andra vindkraftskooperativ har O2 Vindel ingen kö. Det beror på att Vindkompaniet – en av Sveriges största vindkraftsprojektörer – ingår i bolaget.

- Intressant att notera är att vi hade förväntat oss en avmattning på grund av finanskrisen, men icke. Varje dag kommer nya medlemmar, säger Linda Magnusson.

Lägre elpris lockar givetvis många. Dessutom minskar varje andel koldioxidutsläppen med 800 kilo per år, enligt Linda Magnusson.

Marie Feuk

Mer om: Svef Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt