Vildvuxen marknad för små vindkraftverk

2009-09-09 09:04  

Allt fler svenskar vill producera sin egen el med ett litet vindkraftverk. Men kunderna kan inte lita på leverantörernas löften, visar en ny rapport från Chalmers.

- De som säljer vindkraftverken skryter med prestanda som är omöjliga att kontrollera om man inte är expert, säger Erika Thorstensson, som undersökt marknaden i ett examensarbete vid Chalmers.

- Dessutom utgår de ofta från vindhastigheter som är mycket högre än de man kan få när man har turbinen monterad på 12-15 meters höjd.

En biltillverkare som säljer en bil som bara går hälften så snabbt i verkligheten som i reklamen skulle få stora problem med myndigheter och konsumenter.

- Men den som säljer små vindkraftverk i dag kan påstå nästan vad som helst, utan att riskera några sanktioner, säger Erika Thorstensson.

Efterfrågan på små vindkraftverk växer snabbt. För tio år sedan fanns det bara tre leverantörer. I dag rör det om nästan 30.

Det är Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket som kontrollerar att vindkraftverken är säkra. Den som anser att vindkraftverken inte håller vad försäljarna lovat kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden.

En kartläggning som Ny Teknik gjorde tidigare i år visade att myndigheterna bara har ingripit mot en tillverkare. Allmänna reklamationsnämnden har tagit upp ett fåtal klagomål.

- Det är svårt för konsumenterna att få köpråd och det är ännu svårare att hitta någonstans att klaga, säger Erika Thorstensson.

För att göra marknaden mer seriös och överskådlig efterlyser hon framför allt oberoende provanläggningar. Den här typen av certifiering av en tredje part finns redan när det gäller större vindkraftverk.

- Om marknaden inte stramas upp kan det leda till att konsumenterna överger den småskaliga vindkraften, säger Erika Thorstensson.

Rapporten i korta drag:

Erika Thorstenssons rapport ”Small-scale wind turbines” - ett examensarbete på mastersnivå vid Chalmers - är ett av de få försöken att utvärdera den svenska marknaden för småskalig vindkraft. Hennes kritik kan sammanfattas i tre punkter:

•Leverantörerna sätter ihop komponenter som inte är ordentligt testade och där det mycket svårt att kontrollera om prestanda stämmer.

•Tillverkarna och importörerna utgår ofta från vindhastigheter runt 7 m/s när de räknar på produktion och avbetalningstider. Men så bra förhållanden råder nästan aldrig i verkligheten.

•Turbinerna monteras på för låga torn, omgivna av hus och hög skog.

-Det ger byig och turbulent vind - och därmed en mycket nyckfull och i slutändan låg produktion, säger Erika Thorstensson.

Marknadsöversikt

I juni i år publicerades också en marknadsöversikt gjord av Svensk Vindkraftförening på uppdrag av Energimyndigheten.

• Det finns nu tio svenska företag som utvecklar och konstruerar små vindkraftverk varav två tillverkare utvecklar vertikalaxlade vindturbiner. Generatorernas effekt sträcker sig från 0,75 kW upp till 200 kW.

• Det finns ytterligare två företag som utvecklar egna elsystem för importerade kinesiska vindkraftverk och säljer under eget svenskt varumärke.

• Övriga 16 företag på den svenska marknaden är återförsäljare eller distributörer och säljer importerade vindkraftverk från 0,2 kW upp till 80 kW generatoreffekt.

Jonas Hållén

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt