Vestas spår femfaldig<br></br>ökning av vindkraften

2007-11-07 09:05  
Danska Vestas är störst i världen på vindkraft.

Vindkraftsindustrin jobbar redan nu för högtryck - och värre blir det. Det spår danska Vestas, världens största vindkraftsföretag, som tror på fem gånger mer vindkraft per år än vad som byggs i dag.

Vestas har närmare 30 procent av världsmarknaden för vindkraftverk och har inga planer på att lämna över ledartröjan till någon av de andra stora vindkraftsföretagen - Siemens eller General Electric.

I den kvartalsrapport som Vestas publicerade på tisdagen skriver vd Ditlev Engel att Vestas arbetar för att minst tio procent av världens elproduktion ska vara vindkraftsbaserad år 2020.

Det betyder att vindkraftsindustrin ska installera mer än 900.000 MW vindkraftseffekt över de kommande 13 åren.

Utslaget per år blir det nästan fem gånger så mycket som installerades under 2006.

Kraftig vinstökning...
Den prognosen fick Vestas aktie att rusa på Köpenhamnsbörsen på tisdagen.

Men kursstegringen understöddes också av en kraftig omsättnings- och vinstökning.

Kvartalsomsättningen ökade med 300 miljoner euro till 1.150 miljoner euro och vinsten efter skatt steg från 18 miljoner euro förra året till 66 miljoner euro för tredje kvartalet i år.

...men stora garantireserveringar
Problemen med de stora havsbaserade 3 MW-turbinerna tvingar dock Vestas att reservera nästan hela nettovinsten till eventuella garantiåtaganden.

Ny Teknik har tidigare beskrivit problemen med växellådorna och kundernas missnöje, som lett till att Vestas reserverar 57 miljoner euro under tredje kvartalet för reparationskostnader och andra garantiåtaganden.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt