Vestas ska testa bultarna <br></br>på flera hundra vindverk

2008-03-11 09:56  

Vestas har slarvat med kontrollen när vindkraftverken har byggts. Det erkänner en av toppcheferna på det danska vindkraftsföretaget Vestas. Nu skickar Vestas ut alla sina servicetekniker för att dra bultar.

- Det är inget tvivel om att insatserna från Vestas när det gäller det senaste haveriet i Odsherred inte har varit tillfredsställande, säger Vestas högsta teknikchef Finn Ström Madsen till den danska tidningen Ingenjören.

Odsherred-olyckan skedde den 24 februari, en tidig söndagsmorgon. Ett av de tre 650 kW-verken i gruppen tappade en av sina tunga vingar, som flög i väg 100 meter innan den tog mark.

Vestas har nu konstaterat att vingbultarna helt enkelt aldrig blivit ordentligt dragna.

Det är ungefär samma sak som på Gotland där ett 850 kW-verk tappade vingen den 25 januari. Analysen visade även där att bultarna inte blivit tillräckligt åtdragna.

Däremot var den dramatiska olyckan på Djursland i Danmark den 22 februari av en helt annan sort. Där böjdes vingarna i blåsten och slog in i själva tornet som gick sönder.

På den videoupptagning som en person av en ren slump gjorde ser man hur rotorbladen snurrar allt fortare, böjer sig och slår in i tornet varvid hela vindkraftverket ser ut att explodera.

För inte göra saken värre ska nu Vestas granska flera hundra vindkraftverk som står i anslutning till vägar eller bebyggelse. Man kommer då att efterdra bultarna som håller rotorbladen.

Vestas har fått mycket kritik för långa väntetider på servicetekniker.

Enligt tidningen Ingenjören är det upp till fem månaders väntetid på service och många Vestaskunder har flytt Vestas och anlitat andra servicefirmor.

Service handlar bland annat om smörjning, test av hydrauliksystemets ventiler och cylindrar samt stickprov på bultarna. Var tionde bult testas. Om allt är i sin ordning där så anses allt vara OK.

I Danmark har man nu publicerat statistik över vindraftshaverier med nedfallande delar sedan år 2000.

Totalt har det skett 27 incidenter varav två totalhaverier (2005 och 2008) och en brand.

I tolv fall har hela vingar fallit ned och i tolv fall har delar av vingar fallit.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt