”Vestas lanserar första tvåsiffriga vindkraftverket”

2018-09-28 06:00  
V164-10.0 från tillverkaren MHI Vestas. Foto: Tristan Stedman

Ett havsbaserat vindkraftverk som kan försörja nästan 6 000 hem med el. Tillverkaren MHI Vestas senaste är deras första ”tvåsiffriga”.

(Artikeln är uppdaterad)

Med närmare 200 meter i totalhöjd och med en installerad maxeffekt på 10.0 MW är V164-10.0 det första tvåsiffriga vindkraftverket. Enligt företaget en bedrift som offshore-industrin länge har väntat på.

– Med lanseringen är MHI Vestas stolta att få bidra till att vi nått en stor milstolpe inom offshore vind-industrin, sa Philippe Kavafyan, vd för MHI Vestas när den nya modellen visades upp vid Global Wind Summit i Hamburg.

Själva vindkraftverket är en vidareutveckling av företagets modell V164-9.5. Bland annat har man satt in en starkare växellåda, uppgraderat elsystemet samt gjort designförändringar för att ge bättre luftflöde samt bättre kylning av växelriktaren.

Läs mer: Nu går den havsbaserade pionjärparken till skroten

Uppgraderingarna innebär att vindkraftverket ska klara av att leverera full kraft i vindstyrkor på upp till tio meter per sekund i 25 år.

10MW-vindkraftverket kan börja byggas 2021

För hugade spekulanter är den nya produkten beställningsbar, men det kommer dröja till 2021 innan de första turbinerna kommer att börja byggas. Vilket gör att man får ställa sig lite frågande till deras utfästelse om att de är ett nytt rekord. General Electric har tidigare i år avslöjat att de utvecklar en 12 MW-turbin som är rejält mycket större än Vestas ”tvåsiffriga”. 

– Haliade-X introducerades i mars i år. Den är världens största med en kapacitet på 12MW. Vi har börjat erbjuda den nya turbinen och för en dialog med kunder om nya projekt. Den kan komma i produktion 2020 med leveranser 2021, skriver Ivar Simensen, kommunikationschef för GE Nordics till Ny Teknik.

I våras installerades världens kapacitetsmässigt största vindkraftverk utanför Skottlands östkust. Då var det 8,8 MW installerad maxeffekt som gällde.

Rotorbladen är 80 meter långa

MHI Vestas tillverkar vindkraftverk för havsbaserad vindkraft. Företaget ägs av danska Vestas samt Mitsubishi.

Effekt: 10.0 MW med optimalt förhållande rotor/generator. En turbin genererar tillräckligt med el för 5 977 tyska hem.

Rotordiameter: 164 meter

Rotorblad: 80 meter

Vikt rotorblad: Varje blad väger 35 ton

Ungefärlig navhöjd: 105 meter

Ungefärlig spetshöjd på rotor: 187 meter

Gondolen är 20 meter lång, 8 meter hög och 8 meter bred med en vikt på runt 390 ton

General Electrics Haliade-X

Effekt: 12 MW

Rotordiameter: 220 meter

Rotorblad: 107 meter

Ungefärlig spetshöjd på rotor: 260 meter

Felix Björklund

Mer om: Vindkraft Vestas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt