Vestas fick kinesisk stororder

2008-01-04 15:31  
Kinesisk vindpark i Urumqui i det inre av Kina, väster om Mongoliet.

UPPDATERAD Den kinesiska kärnkraftsjätten China Guangdong Nuclear Power satsar mer och mer på vindkraft och har lagt en order på 232 vindkraftverk på danska Vestas, världens största vindturbintillverkare.

Det kinesiska energibolaget ska bygga fyra vindparker i de inre delarna av Mongoliet och väljer att använda sig av Vestas mindre turbin V52 med en effekt på 850 kW. Totalt blir det en vindkraftskapacitet på närmare 200 MW.

I Europa går trenden mot allt större turbiner eftersom det är ont om mark att bygga på och varje kvadratmeter måste utnyttjas så effektivt som möjligt. Vindkraftverk på 2,3 MW är vanligt i dag och 3 MW verk kommer också allt mer.

I Tyskland testar just nu Enercon en gigantisk vindturbin på hela 6 MW. Det är den hittills största vindturbinen i världen.

Gott om mark i Kina
Men i Kina är det inte samma konkurrens om marken som i Europa och man kan därför använda sig av mindre vindkraftverk och i stället bygga flera.

Det bedöms ge större driftsäkerhet, eftersom de mindre turbinerna inte utsätts för samma påfrestningar som de större.

Vestas kommer att leverera turbiner och torn från sin kinesiska vindkraftsfabrik i Tianjin med början i sommar och slutleverans i slutet av 2009.

Order på 85 stycken 3 MW
Vestas har under julferierna också fått två stora beställningar.på sin största vindturbin V90 som har en effekt på 3 MW.

Den ena beställningen gäller 33 verk som ska sättas upp i en vindpark i västra Kansas i USA. Den andra beställningen är på 52 verk och kommer från det internationella vindkraftbolaget AES. Var dessa verk ska sättas upp framgår inte av informationen från Vestas.

PS: Ny Tekniks läsare uppmärksammade genast felskrivningen om vilken effekt ett Vesta V52-verk har. Det ska vara 850 kW och inte 850 MW.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt