Vestas bygger vindsnurra med smygegenskaper

2009-10-28 12:59  
Stör inte radarn

Danska Vestas och det brittiska konsultbolaget Qinetiq har byggt världens första vindkraftverk som har smygegenskaper – syns inte på radarn...

En sådan vindsnurra stör inte radartrafiken vid exempelvis flygplatser och olika militära radarstationer och kan därför placeras i närheten av sådana känsliga miljöer.

Tornet, bladen, nacellen, ja hela turbinen är tillverkad av en mix av olika avancerade material som absorberar radarpulser på ungefär samma sätt som ett Stealthflygplan.

Kraftverket kan utformas på lite olika sätt så att det får maximalt radarabsorberande egenskaper vid antingen flygets radarfrekvenser eller vid frekvenserna som till exempel sjöfarten använder.

Man mixar materialen lite annorlunda och målar eller sprejar på färger med smygegenskaper på skilda delar av snurran.

Kraftverket som byggts i Norfolk, Storbritannien, är en fullskalig prototyp som ingår i en brittisk statlig satsning som kallas BIS – ”Business Innovation and Skills”.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt