Vattenverket i Kallinge tvingades stänga igen

2014-10-14 06:08  

Halterna av giftiga PFAS-ämnen har sakta stigit i dricksvattnet i Kallinge. I fredags stängdes vattenverket igen.

I december förra året upptäcktes höga halter av så kallade PFAS-ämnen, poly- och perfluorerade alkylsyror, i dricksvattnet i Kallinge. Ämnena har använts som industrikemikalier under lång tid, bland annat i brandskum, och misstänks kunna skada lever, sköldkörtel och ämnesomsättning om de intas i höga halter under lång tid.

Därför stängdes vattenverket Brantafors i Kallinge och i stället fick Kallingeborna sitt dricksvatten från vattenverket Kärragården i Ronneby.

I våras utrustades Brantafors med fyra kolfilter som skulle rena vattnet från två av brunnarna. De övriga två brunnarna förblev stängda eftersom gifthalterna bedömdes vara för höga för att kunna renas.

I maj kunde Brantafors börja leverera vatten till Kallingebornda igen med hjälp av de nya kolfiltren. Men problemet med kolfilter är att de kan sättas igen så att deras verkan försämras. Därför har Ronneby Miljö & Teknik, som driver vattenverket, regelbundet tagit prover på vattnet och skickat dem på analys.

I fredags fick Ronneby Miljö & Teknik veta att det senaste provet innehöll 30 nanogram PFAS-ämnen per liter.

- Från att ha varit 0 ganska länge har halterna ökat successivt. När vi fick sista provet beslutade vi att stänga, säger Hans Nilsson, vd på Ronneby Miljö & Teknik.

Återigen får Kallingeborna alltså sitt dricksvatten från Ronneby. Beslutet om stängning av Brantafors var en säkerhetsåtgärd eftersom det tar tio dagar att få svar på vattenproverna.

- När kolfiltren är fulla kan de släppa ut lite mer, då kan det ju vara så illa att vi har släppt ut över gränsvärdet i tio dagar. Så då ville vi ta det säkra före det osäkra, säger Hans Nilsson.

Livsmedelsverket har tagit fram en åtgärdsgräns för dricksvattenproducenter. Den innebär att om den sammanlagda halten av sju PFAS-ämnen ligger över 90 nanogram per liter måste åtgärder vidtas. Brantafors vattenverk har inte varit i närheten av den gränsen sedan kolfiltren installerades.

Ronneby Miljö & Teknik kommer nu att fortsätta ta prover på vattnet vid Brantafors för att se hur länge kolfiltren klarar av att rena vattnet. Men samtidigt letar man efter en ny vattentäkt för att slippa problemen med PFAS-föroreningarna.

- Att byta kol är alldeles för dyrt. Vi vill komma bort från det här området, säger Hans Nilsson.

Det är brandövningsplatsen vid flygflottiljen F17 intill Kallinge som tros ha orsakat föroreningen av grundvattnet. Mycket höga halter av PFAS-ämnen har uppmätts i grundvattnet vid flygflottiljen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt