Vattenkraften på väg mot nytt rekord

2012-10-23 13:10  

Blir det en fortsatt blöt höst kan den svenska vattenkraften slå nytt produktionsrekord. Två andra energirekord ryker också i år konstaterar Svensk energi.

(Uppdaterad) 2012 ser ut att bli ett rekordår för svensk vattenkraft. Blir det en fortsatt blöt höst kan det gamla produktionsrekordet från 2001 på 78,4 TWh komma att slås.

-Vattenmagasinen är fulla. Kommer det mer nederbörd i vattendragen den närmaste tiden blir det rekord, säger Folke Sjöbohm, kraftsystemexpert på branschorganisationen Svensk energi.

Vid ett seminarium i dag, tisdag, arrangerat av Svensk energi konstaterade han att två andra svenska energirekord kommer att slås i år: Elexporten och utbyggnaden av vindkraft.

När det gäller exporten så är prognosen att Sverige kommer att nettoexportera 16 TWh under 2012, mer än under något år tidigare.

Dessutom slår vindkraften nytt rekord, både räknat i ny, installerad effekt och räknat i årsproduktion.

-Det är bra tryck i vindkraften, sammanfattade Folke Sjöbohm under seminariet

Vid årsskiftet kommer den samlade effekten att ligga på 4000 MW vilket innebär ett tillskott på 1000 MW i år.

I framtiden kan produktionen av vattenkraft gynnas av ett blötare klimat i Norden. Enligt de klimatforskarnas prognoser så kommer vattentillgången för vattenkraften att öka, sa Sten Bergström, professor vid SMHI.

-Även årstiderna påverkas så att vårfloden kommer tidigare. Det är också gynnsamt eftersom det betyder att vi får mer produktion när vi behöver den.

Men det finns också problem med den ökande nederbörden.

Att dammarna verkligen klarar det ökande vattenmängderna blir en allt viktigare fråga, konstaterade Sten Bergström.

Och även om vi i Sverige kanske kan glädja oss över bättre förutsättningar för vattenkraften genom ökad nederbörd så kommer samtidigt delar av världen att få mindre nederbörd med stora problem som följd.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt