Vattenfalls satsning: vill bygga fjärrvärmenät i London

2021-09-21 07:05  
Vattenfall vill bygga fjärrvärmenät i den brittiska huvudstaden. Bilden tagen under en kylslagen dag i januari. Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Svenska Vattenfall vill bygga fjärrvärmenät i London. Vid 2040 räknar statliga energijätten med att förse omkring en halv miljon bostäder, kommersiella och allmänna lokaler med grön värme.

Bygget beräknas inledas i sydöstra London 2022, och ska ske i tre faser. 2024 ska 10 500 bostäder vara uppkopplade till nätet och 2030 ska 75 000 hem värmas av det, för att tio år senare vara fullt utbyggt.

Vattenfall räknar med att använda låg- eller nollutsläppskällor som jordvärme och överskottsvärme från industrier.

Läs mer: Det återvinningsbara rotorbladet är här

Många brittiska hem värms i dag med naturgas och uppvärmning beräknas stå för en femtedel av Storbritanniens växthusgasutsläpp.

Storbritannien satsar på fjärrvärme

Men landets regering presenterade nyligen en stor satsning på just utbyggnad av fjärrvärmenät de kommande åren, på omkring 270 miljoner pund (3,2 miljarder kronor).

Antagligen kan Vattenfalls projekt i London därmed komma att omfattas av statligt stöd.

I dag finns 14 000 fjärrvärmenät i Storbritannien, som förser omkring 480 000 kunder med värme. Det är dock bara två procent av Storbritanniens efterfrågan, en siffra som regeringen hoppas kunna öka till 18 procent till år 2050.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt