Vattenfalls brunkolsaffär EU-anmäld

2016-07-11 09:22  
Vattenfalls dagbrott av brunkol i Tyskland. Foto: Alamy

Vattenfalls mycket omstridda försäljning av den tyska brunkolsverksamheten till det tjeckiska företaget EPH har anmälts till EU-kommissionen, rapporterar Ekot.

Bakom anmälan står det tysk-mongoliska företaget LMMG som också ville köpa brunkolen.

Redan tidigt i år klagade LMMG till EU-kommissionen, EU:s verkställande organ. Nu klagar man igen, sedan det står klart att Vattenfall betalar motsvarande 17 miljarder kronor till EPH, information som LMMG anser att alla intresserade bolag borde ha fått ta del av medan urvalsprocessen pågick.

Företaget klagar också på att det inte hunnit lägga ett officiellt bud innan det uteslutits, och ifrågasätter om EU-rätten tillåter att ett statligt bolag bidrar med så mycket pengar till ett privat företag.

Läs mer:

Läs mer: Vattenfall: Beslutet om kol-försäljning en milstolpe

Det är EU-kommissionen som granskar om företag följer EU:s konkurrensregler på den inre marknaden och om EU-länder subventionerar näringslivet på ett otillåtet sätt.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt