Vattenfall: Upprustning av elnät räckte inte

2019-03-06 14:46  
Efter stormen Alfrida. Tusentals kunder är fortfarande utan ström hos de stora bolagen Vattenfall, Eon och Ellevio. Foto: TT

De förstärkningar som elbolaget Vattenfall gjort i sitt elnät de senaste åren var inte tillräckliga för att klara av stormen Alfrida. Det konstaterar Vattenfall i en egen rapport efter stormen, rapporterar P4 Uppland.

40 000 av strömavbrotten som orsakades av Alfrida i början av januari varade i längre än ett dygn och det dröjde över tre veckor innan den sista kunden fick strömmen tillbaka, framkommer också i rapporten.

– När det stormar så pass hårt som 38 sekundmeter står inte träden emot och då faller de på våra ledningar, oavsett om de är nya eller gamla, säger Mikael Björnér, presskommunikatör på Vattenfall, till P4 Uppland.

Läs mer: ”Vi måste säkra elförsörjningen med ny kärnkraft”

Sedan tidigare är det känt att de 100|000 elkunder som blev strömlösa under stormen får sammanlagt närmare 400 miljoner kronor i ersättning, 350 miljoner betalas ut av Vattenfall medan Eon och Ellevio står för 30 miljoner respektive 15 miljoner.

Mer om: Elnät Vattenfall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt