Vattenfall tveksamt till ökenström

2009-06-22 10:29  
Så tänker sig Desertec ett elnät från Sahara

Gigantiska solkraftverk i Saharaöknen som förser Europa med elektricitet via högspänd likströmsöverföring. Idén presenterades i förra veckan. Men Vattenfallchefen är tveksam.

De två största energibolagen i Tyskland, RWE och Eon, presenterade i förra veckan planer på att framtida elförsörjning från solkraftverk som byggs i norra Afrika, och som levererar ström via högspänd likströmsöverföring. Projektet fick stor uppmärksamhet.

Men entusiasmen delas inte av Tysklands tredje största energiproducent, svenska Vattenfall.

I en intervju med Financial Times Deutschland säger Vattenfallchefen Lars G Josefsson att han tror att projektet är orealistiskt. Om kostnaden, 400 miljarder euro, säger han:

- Det är förbannat mycket pengar!

Dessutom menar Lars G Josefsson att risken för att anläggningen utsätts för terrorangrepp är stor.

- Europa måste producera sin ström i Europa, menar han.

Bakom projektet Desertec finns förutom Vattenfalls konkurrenter RWE och Eon även Siemens, som tillverkar kraftgenereringsmaterial, samt försäkringsbolag och bankintressen. Enligt egna studier ska Saharaström år 2050 stå för upp till 25 procent av den europeiska elförsörjningen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt