Vattenfall tar BMWs bilbatterier i energilager

2015-02-12 13:43  
Batterier från BMW i Vattenfalls energilager. Foto: Vattenfall

Vattenfall bygger ett energilager som baseras på 100 hopkopplade batterier från elbilar i ett projekt tillsammans med BMW och Bosch.

Energibolaget har bildat en allians med BMW och Bosch som kallas "Second Life Batteries" och som går ut på att litiumjonbatterier från elbilar ska kunna användas som stationära energilager när de tjänat ut i bilarna.

BMW levererar batterier från elbilarna Active E och i3, Bosch står för styrelektroniken. Projektet ingår i den stora tyska energiomställningen Energiewende, där vindkraft ska få en framträdande roll. För att få bättre balans i energinäten behövs energilager, och det är sådana som Vattenfall nu planerar.

Även om det kommer att dröja en tid innan exempelvis elbilen i3 kört slut på sina batterier, så bygger Vattenfall en demonstrationsanläggning i Hamburg som ska få en installerad kapacitet på 2 MWh. Energilagret består av 100 sammankopplade batterier från elbilar, som BMW har levererat.

Energilagret ryms i en mindre byggnad och har teoretiskt kapacitet att försörja 30 fyrapersonershushåll med el i en vecka.

Frågan om hur omfattande försörjningen av uttjänta bilbatterier blir är ännu svår att svara på, för försäljningen av elbilar är än så länge mycket liten i Tyskland.

Håkan Abrahamson

Mer om: BMW Energilager

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt