Vattenfall stöttar Morphic <br></br>i norska vindkraftsaffären

2008-06-10 13:44  
Anders Dahl, vd för Vattenfall Vindkraft AB, ute på Lillgrund i Öresund, världens tredje största vindkraftspark till havs. Foto: Lars Anders Karlberg

UPPDATERAD Karlskogaföretaget Morphic har köpt 80 procent av den norska vindkraftstillverkaren Scanwind, som bygger stora stryktåliga vindkraftsturbiner utan växellåda. Morphic får uppbackning av Vattenfall som är med och kravspecificerar en ny offshore-turbin.

- I det här läget går vi in och bidrar med knowhow i utvecklingsarbetet. Vi behöver vindkraftverk av hög kvalitet som klarar tuffa förhållanden. Scanwinds teknik är lovande och deras turbiner kan blir dem visöker om utvecklingsarbetet visar sig lyckosamt, säger Anders Dahl, vd för Vattenfall Vindkraft, till Ny Teknik.

Han betonar att man inte tagit något beslut om att bidra med pengar genom finansiering till den nya turbinen.

- Om utvecklingsarbetet blir lyckosamt kan det bli tal om att beställa en prototyp och därefter ett ramavtal med möjlighet att ropa av turbiner. Just nu är det bara vårt kunnande vi satsar och inte fråga om pengar genom finansiering, säger Vattenfalls vd Anders Dahl till Ny Teknik.

Vattenfall hjälper indisk tillverkare på traven
Det är den andra affären på kort tid där Vattenfall är med och stöttar nya vindkraftleverantörer.

I slutet av förra veckan blev det känt att Vattenfall lagt beställt en prototyp av en helt ny vindturbin från den tyska vindkraftskontruktören Kenersys som förvärvats av det indiska industrikonglomeratet Kalyani Group.

Kalyani är bland annat underleverantör till lastbilsindustrin. Nu ger man sig in i vindkraftsbranschen genom att köpa in Kenersys, som har lång erfarenhet av vindkraftskonstruktioner.

- Vindkraftsindustrin är en ung bransch som behöver utvecklas. Vi är Nordens största vindkraftsbolag och måste ta ett ansvar för den här utvecklingen. Men vi gör de också av rent egoistiska skäl. På det här sättet bidrar vi till lägre kostnader för både oss själva och för branschen, säger Anders Dahl.

Kan bli ett lyft för Morphic
För Morphic är samarbetet med Vattenfall av stor betydelse.

- Under förutsättning av vidareutvecklingen av Scanwinds offshoreturbin blir framgångsrik avser Vattenfall att teckna ett ramavtal med Morphic gällande volymleveranser från och med 2010, skriver Morphics vd Jonas Eklind i ett pressmeddelande.

Morphic köper 80 procent av Scanwind för 189 miljoner kronor. Säljare är Nord Trondelags Elektrisitetsverk NTE.

Turbiner utan växellåda
Scanwind, som har sin bas i Trondheim, har utvecklat världens lättaste direktdrivna 3 MW vindturbin och håller på medutvecklingen av en 3,5 MW-maskin.

Scanwindmaskinerna har ingen växellåda utan generatorn drivs direkt av vindkraftsverkets rotor.

- Principen utgår från samma bas som ett vattenkraftverk, skriver Morphic i sitt pressmeddelande.

Den mest kända europeiska tillverkaren av direktdrivna vindkraftverk är tyska Enercon, men Enercon har hittills valt att inte sälja sina maskiner för vindkraftsparker till havs.

Lika lätt som en växellådsturbin
Det är däremot Scanwinds mål med sin nya turbin, som är lättare än konkurrerande direktdrivna turbiner.

Enligt Morphic är Scanwinds turbiner viktmässigt jämförbara med växellådsdrivna turbiner, men har inte växellådsturbinernas nackdelar med slitage i tuffa vindlägen.

Det mest kända problemet med stora växellådsdrivna vindkraftverk till havs är danska Vestas 3 MW havsturbin V90, nu håller på att konstrueras om med robustare växellåda.

Både Vattenfall, Dong och Shell har fått problem med sina V90-turbiner till havs. Vestas har reparerat det som gått sönder, samtidigt som man successivt byter ut växellådorna i samtliga V90 offshore-verk.

- Vi räknar med att alla växellådor är utbytta senast nu sommar, säger Anders Dahl till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt