Vattenfall skrotar satsning på gigantiska havsormen

2015-02-20 08:19  
Pelamis första generation sjösattes redan 2004. Generation 2 beställdes av Eon och Scottish Power och sedan var Vattenfall med och utvecklade generation 3. Foto: Pelamis Wave Power

Vattenfall lägger ner planerna på att lägga ut ormliknande vågkraftverk utanför Shetlandsöarna. Tekniken blir för dyr.

– Tekniken fungerar men det kostar för mycket. Oceanvågor är ju ganska kraftiga och det behövs ordentliga doningar om det blir storm till exempel, säger Karl Bergman är forskningschef på Vattenfall till Vetenskapsradion.

Vattenfall deltar sedan tre år i utvecklingen av en ny generation av vågkraftverket Pelamis som liknar en gigantisk sjöorm och som tar upp vågenergin i sina generatorer genom att röra sig i vattnet.

Pelamis Wave Power, grundades redan 1998 och inledde de första testerna av en prototyp utanför Portugals kust för mer än tio år sedan.

Under hösten hamnade företaget i akut ekonomisk kris och efter att ha försökt sälja bolaget så sades de sista av företagets 56 anställda upp strax före jul, rapporterar brittiska tidningar.

De totala investeringarna i sjöormstekniken uppgår till mer än en miljard kronor varav 900 miljoner kronor i privata investeringar.

Även elbolaget EON har samarbetat med Pelamis men drog sig ur för två år sedan.

Karl Bergman på Vattenfall stänger ändå inte dörren helt för vågkraft, säger han till Vetenskapsradion

– Vi tror fortfarande på det här som en förnybar teknik men det är tydligt att det behövs mer teknikutveckling för att kunna konkurrera med annan teknik, till exempel vindkraft, säger Karl Bergman.
Följ Ny Teknik på Facebook!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt