Vattenfall satsar miljarder på ny vindkraft i England

2008-09-25 13:05  

Samtidigt som Vattenfall ligger lågt med nyinvesteringar på svensk vindkraft till havs är Vattenfall berett att investera miljarder i brittisk vindkraft, som ger bättre avkastning än svenska havsprojekt.

Vattenfall har lagt ett bud på den brittiska energibolaget Eclipse Energy, som har arbetat fram planer och tillstånd till flera vindkraftsparker, ett till havs på den engelska västkusten och fem på land i Wales.

Vattenfall bjuder 51,5 miljoner pund, drygt 600 miljoner kronor, för Eclipse Energy.

Men att sedan bygga ut vindkraftsparkerna kommer att kosta uppskattningsvis 7-8 miljarder kronor.

Vindkraft och gasturbiner
Den havsbaserade projektet Ormonde, består av 30 vindkraftverk plus två plattformar för gasutvinning och elproduktion med gasturbiner. Installerad effekt blir närmare 250 MW, varav 150 från vindkraften.

Det projektet är kostnadsberäknat av Eclipse till 480 miljoner pund, motsvarande 5,8 miljarder kronor. Det kan börja byggas 2010.

Det landbaserade projekten, Gwynt yr Hafan, ligger i södra Wales på industrimark som inte används.

Uppemot tio miljarder
Gwynt yr Hafan har inte kommit lika långt i planeringen som Ormonde och det finns inga uppgifter om den beräknade byggkostnaden.

Uppskattningsvis bör den totala investeringskostnaden för de båda projekten hamna uppemot tio miljarder kronor.

Bättre betalt för havsvind
I Storbritannien får vindkraftsoperatörerna betydligt bättre betalt för sina gröna certifikat än i Sverige. Där får dessutom havbaserad vindkraft mer stöd än landbaserad.

De gröna elcertifikaten i Storbritannien heter ROC, Renewable Obligation Certificate, och ger cirka 62 öre i ersättning för varje producerad kilowattimme.

För havsbaserad vindkraft får energibolaget 1,5 ROC, det vill säga cirka 93 öre per kilowattimme.

90 öre mer för vindel i Storbritannien
I Sverige är motsvarande ersättning inte mer än 35 öre och då är det samma ersättning för landvindel som för havsvindsel.

Det skiljer alltså nästan 60 öre per kilowattimme i ersättningen från gröna elcertifikat för brittisk havsvindsel och svensk dito. Dessutom är elpriset cirka 30 öre högre i Storbritannien än i Sverige.

Summa 90 öre mer per kilowattimme för brittisk vindkraftsel än svensk.

Väntar med svensk byggstart
Vattenfall har tre stora havsbaserade projekt i Sverige på ritbordet – Trolleboda i Kalmarsund, Taggen i Hanöbukten och Kriegers Flak i södra Östersjön mellan Sverige och Tyskland.

För Trolleboda är alla tillstånd klara för 30 vindkraftverk. Projekteringsarbetet fortsätter men Vattenfall avvaktar med investeringsbeslutet.

Samma sak gör konkurrenten Eon, som har tillstånd att bygga 24 vindkraftverk på Utgrunden II, norr om Trolleboda i Kalmarsund.

Vill ha bättre villkor för havsvindkraft
Både Eon och Vattenfall vill ha bättre ekonomiska villkor för den dyrare havsbaserade vindkraften.

- Vilket beslut vi tar i Trolleboda beror på hur stödet för havsbaserad vindkraft kommer att se ut, säger Anders Dahl, vd för Vattenfall Vindkraft, till Ny Teknik.

- Vi är positiva till elcertifikatsystemet men ser också gärna en lösning som innebär att all elanslutning till land bekostas av stamnätsoperatören Svenska Kraftnät, som i till exempel Danmark och Tyskland, säger Anders Dahl.

Tre nya havsprojekt på gång

Vattenfall har fem havsbaserade vindkraftparker igång och tre på projektstadiet.

Lillgrund i Öresund (nybyggt)

Utgrunden 1 i Kalmarsund (fd Elsam)

Yttre Stengrund i Kalmarsund (fd Elsam)

Hornsrev på danskt vatten 60% (fd Elsam)

Kentish Flats utanför London (fd Elsam)

Trolleboda i Kalmarsund (planerat)

Taggen utanför Blekinge (planerat)

Kriegers Flak söder om Trelleborg (planerat)

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt