Vattenfall riskerar få stänga kolkraftverk

2015-07-03 07:04  
Vattenfalls dagbrott av brunkol i Tyskland. I horisonten syns kraftverket Jänschwalde. Foto: TT

I stället för att höja skatten för kolkraftverken vill tyska regeringen nu stänga flera av dem.

Sannolikt kommer även Vattenfalls brunkolsverksamhet att drabbas och det är oklart om kraftbolagen får någon ersättning.

Tidigare har den tyska regeringen planerat att införa extra avgift för de äldsta och smutsigaste kolkraftverken.

Men förslaget har mötts av protester, inte minst i Lausitz där svenska Vattenfall har sin brunkolsverksamhet och är den största arbetsgivaren. Fackförbunden är oroliga för att omkring 100|000 jobb kan försvinna med kolkraften, vilket även har oroat Socialdemokraterna i den tyska koalitionsregeringen.

Nu har regeringen i stället bestämt sig för att stänga kraftverk. Troligen kommer de fem största brunkolskraftverken drabbas.

I så fall ligger Vattenfalls verk Jänschwalde, ett av de största i landet, i fara. Vattenfalls vd Magnus Hall vill inte spekulera i hur företaget och de 8 000 anställda inom brunkolsverksamheten kommer att påverkas.

– Den här lösningen är bättre av det skälet att det blir tydligt på kort sikt vad det innebär, även om vi i dag inte vet hur vi påverkas. Det förra förslaget var sådant att ju äldre anläggningarna blev desto mer skulle man få betala i koldioxidskatt. Det skulle leda till en väldigt snabb utfasning av all brunkolsverksamhet och väldigt dramatiska konsekvenser för våra anställda, säger Magnus Hall till TT.

Samtidigt vill den tyska regeringen skapa en kapacitetsreserv som innebär att kolkraftverket ska få betalt om de hålls redo att starta igen ifall behovet av elektricitet blir för stort. Men det är oklart om den tyska staten kommer att betala någon annan ersättning för de stängds krafverken.

– Det kommer att bli en politisk process i flera instanser och jag utgår ifrån att vi först mot slutet av året vet mer i detalj om hur det här påverkar oss, säger Magnus Hall.

Vattenfalls brunkolsverksamhet är en het potatis även för den svenska regeringen. Bolaget undersöker just nu om det finns köpare till verksamheten och när frågan väl hamnar på regeringens bord blir det en knivig sak för MP-ministrarna. Miljöpartiet fattade nyligen ett beslut på sin kongress om att staten inte ska sälja verksamheten utan på sikt avveckla den.

Miljö- och klimatminister Åsa Romson säger till svd.se att hon inte vet vilka konsekvenser det tyska beslutet får för Vattenfall, men att hon tycker att det är bra att kolet ska fasas ut.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt