Vattenfall ökar vågtempot på Irland

2009-10-19 14:58  

I dag sjösattes det svensk-irländska vågkraftbolaget Tonn Energy och välsignades av Irlands energiminister Eamon Ryan.

Tonn Energy ägs av det svenska energibolaget Vattenfall till 51 procent och det irländska vågteknikföretaget Wavebob till 49 procent.

Vattenfall och Wavebob harsamarbetat i snart två årunder namnet Pandion, men först nu blir det allvar och namnbyte till Tonn Energy.

- Vi vill bygga vågkraftsparker som är dimensionerade för stora djup och riktigt stora havsvågor. Vågkraftverken ska klara orkaner och 25 meter höga ”hundraårsvågor”.

Det sade Ulf Tisell, chef för Vattenfall vågkraftssatsning, till Ny Teknik för ett år sedan i samband med att Vattenfall tog över majoritetsägandet i Pandion/Tonn Energy.

5 aggregat på 1 MW styck
Den irländska regeringen ger Tonn Energy tillträde till den testplats för vågenergi som den irländska energimyndigheten Sustainable Energy Ireland håller på att bygga upp.

Där ska Tonn Energy placera fem stycken 1 MW Wavebob-aggregat för pilottest innan man vågar sig på språnget att bygga en vågkraftspark med 250 aggregat.

- Att ett stort energiföretag som Vattenfall deltar i Irlands energiprogram tillsammans med irländska partners innebär ytterligare ett steg mot att ta vara på vårt havs unika vågenergiresurser och på sikt göra Irland till exportör av ren energi, sade energiministern på dagens presskonferens i Dublin.

Se denanimerade filmenhur Wavebob-aggregatet rör sig i vattnet.

Samarbete med Pelamis
Vattenfall är också involverad i vågkraftsprojektet Pelamis, "sjöormen", som testas i vattnet utanför Portugals kust.

En andra generation Pelamis håller på att byggas för test i vattnet mellan Skottland och Orkneyöarna.

Det troliga är att Vattenfall går in i ett liknande partnerförhållande med Pelamis som man gjort med Wavebob och bildar företag tillsammans.

Det är inte bekräftat av Vattenfall, men en kvalificerad gissning i branschen.

Seabased i norsk test
I vattnet utanför den norska ön Runde, norr om Ålesund, har Vattenfall och det norska energibolaget Tussa nu i höst installerat två stycken aggregat från det svenska vågenergibolaget Seabased.

De ska också testas under relativt lång tid innan man tar beslut om att bygga ut i kommersiell skala. Nästa vecka arrangerar Vattenfall en pressresa till Runde för att visa upp sina nyinstallerade Seabasedaggregat.

Vattenfall har också varit med och finansierat delar av Islandsbergsprojektet med tio Seabasedaggregat utanför Lysekil, men det samarbetet upphör vid det kommande årsskiftet.

Wavebob

Bojen på ytan är 20 meter i diameter och rymmer själva kraftverket med en hydraulisk oljepump, turbin och generator.

Under bojen hänger en 100 meter lång klump som fångar upp kraften i de djupa vågrörelserna.

Bojen och undervattensaggregaten, som är förankrat med kättingar på havsbotten, rör sig otakt med varandra.

Det ger en pumprörelse som ger tryck åt ett hydraulsystem som pumpar vegetabilisk olja genom en turbin som driver generatorn.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Seabased Wavebob

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt