Vattenfall lägger allt krut på Pelamis

2012-03-16 12:12  

Vattenfall är med och utvecklar en ny generation av det spektakulära vågkraftsverket Pelamis.  Om tekniken håller blir det en stor vågkraftspark med 10 stycken Pelamisgeneratorer utanför Shetlandsöarna.

Vattenfall lade i dag beslag på den sista testplatsen för vågkraftsteknik vid European Marine Energy Centre på Orkneyöarna utanför den skotska kusten.

Där ska man i början av nästa år testa en helt ny generation av det spektakulära vågkraftsverket Pelamis, som ser ut som en stor, röd sjöorm som rör sig efter vågarna och tar upp vågenergin i sina generatorer.

Om det slår väl ut kommer det Vattenfallkontrollerade bolaget Aegir Wave Power, att lägga beställningar på totalt 10 Pelamisverk med en effekt på 1 MW styck.

- Det här är en flerstegsraket. Nu har vi säkrat en testplats, sedan ska vi ta fram en ny generator, en tredje generation Pelamis och slutligen bygga upp hela affärsutvecklingsbiten med med leverantörer, infrastruktur och allt annat, säger Karl Bergman, chef för Vattenfalls forskning och utveckling, till Ny Teknik.

Tekniken ägs av det skotska företaget Pelamis Wave Power, som grundades redan 1998 och som testat Pelamistekniken utanför Orkney med en prototyp mellan åren 2004 och 2007.

Efter det placerade man tre stycken första generations-maskiner utanför Portugals kust där de låg i flera år.

Efter det lade både Eon och Scottish Power Renewables beställningar på var sin generation två-generator – Pelamis P2.

Och senare i år väntas Vattenfall beställa en P3-maskin för tester under 2013 i den egna ”bassängen” i forskningscentrumet EMEC på Orkney.

Med tre stora energibolag som beställare har Pelamis i dag flyt i dubbel bemärkelse. Pelamis räknas i dag som den vågkraftsteknik som kommit längst mot kommersialisering.

Pelamis-tekniken utvecklas kontinuerligt. Varje ny maskin innebär en modifiering av den tidigare.

- Fortfarande är kostnaden för hög, flera tiotals miljoner för varje maskin, men den går stadigt nedåt. Vi kommer att beställa en helt ny maskin, säger Karl Bergman.

Han menar att vågkraftstekniken ligger flera decennier efter vindkraften när det gäller kommersialisering.

- Vi är kanske där vindkraften var på 70-talet. Men Pelamis är den teknik som kommit längst mot kommersialisering, säger Karl Bergman.

Vattenfall har i praktiken släppt det irländska projektet Pandion som man äger tillsammans med vågteknikföretaget Wavebob.

- Ja det ligger på is. Nu fokuserar vi på Pelamis och Shetlandsprojektet, säger Karl Bergman till Ny Teknik.Följ Ny Teknik på Facebook!

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt