Vattenfall köper mer brittisk vindkraft

2008-10-06 16:00  
Anders Dahl posererar framför ett av de 48 nybyggda vindkraftverken på Lillgrund i Öresund. Foto: Lars Anders Karlberg.

Vattenfall har köpt det brittiska energikonsultbolaget Amecs vindkraftsverksamhet för 1,6 miljarder kronor. Det ger Vattenfall möjlighet att bygga lika mycket vindkraft på land i Storbritannien som Vattenfall totalt sett har i drift idag.

- Amec Wind Energy kommer att bli en viktig förutsättning för vår fortsatta vindkraftsutveckling i Storbritannien. Vi tar över en portfölj med ett tiotal stora projekt och en organisation på 20 personer, säger Anders Dahl, vd för Vattenfall Vindkraft.

Ny Teknik får tag på honom precis när han ska stiga på planet på Heathrow hem till Stockholm efter att ha undertecknat miljardaffären med Amec.

Han blir nu bas för en av de största portföljerna för vindkraftsutveckling i Storbritannien med en potential på 573 MW effekt.

Det är 6,5 procent av alla godkända och pågående landbaserade projekt i Storbritannien och hela 9,9 procent av alla godkända och planerade skotska landbaserade projekt.

- De första 30 megawatten är redan under uppförande i Skottland, säger Anders Dahl.

Om alla dessa projekt blir verklighet handlar det om en årlig elproduktion på cirka 2 TWh motsvarande hushållsel till 400.000 hushåll. I hela Sverige produceras i dag cirka 1,5 TWh vindkraftsel per år.

Vattenfall lade nyligen ett bud på en annan brittisk vindkraftsprojektör, Eclipse Energy. Vattenfall bjuder 600 miljoner kronor för Eclipse, som har en projektportfölj motsvarande 200 MW i irländska sjön och på land i Wales.

Eclipse har en organisation på cirka 10 personer. Vattenfall skulle därmed få en brittisk organisation på 30 personer. I Sverige är man cirka 60 och lika många i Danmark.

Vattenfall har sedan tidigare en stor havsbaserad vindkraftspark någon timme sydost om London – Kentish Flats med en effekt på 90 MW.

Den anläggningen kom i Vattenfalls ägo när Vattenfall och danska Dong delade upp det danska energibolaget Elsam mellan sig för ett par år sedan.

Då fick också Vattenfall 60 procent i Horns rev utanför Jylland. Horns rev är fortfarande världens största havsbaserade vindkraftspark.

Vattenfall är också ägare till världens tredje största havsbaserade vindkraftspark, Lillgrund i Öresund. Projektet köptes med alla tillstånd på plats av Vattenfall som sedan byggde 48 stycken vindkraftverk. Lillgrund togs i drift i i slutet av förra året.

Storsatsning på vindkraft

Vattenfall presenterade förra veckan sitt mål att vara klimatneutralt till 2050.

Det innebär bland annat en storsatsning på vindkraft.

År 2030 ska Vattenfall producera 50 TWh förnyelsebar el från vindkraft. Det motsvarar hushållsel till tio miljoner hushåll.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt