Vattenfall köper afrikanska gummiträd

2010-06-21 13:33  

Vattenfall köper nu in sig i skogsföretaget Buchanan Renewable Fuel i Liberia för att säkra tillgången på flis att elda med i sina kolkraftverk.

I mars i år tecknade Vattenfall ett femårigt leveransavtal med Buchanan om att köpa träflis från uttjänta gummiträd. Se Ny Tekniks artikel här.

Tre månader senare går Vattenfall och det statliga finansbolaget Swedfund in som delägare Buchanan för 300 miljoner kronor.

Vattenfall lägger upp 200 miljoner kronor och får 20 procents ägarandel, medan Swedfund satsar 100 miljoner kronor och får 10 procent av Buchanan.

I det ursprungliga avtalet skulle Buchanan leverera 1 miljon ton biomassa per år till Vattenfall. Nu räknar Vattenfall med det dubbla.

- Det finns en stor potential för att utöka Buchanan Renewables verksamhet till att leverera upp till två miljoner ton biomassa per år till Vattenfall, skriver Göran Lundgren, chef för Vattenfalls biomassesatsning, i ett pressmeddelande.

Träflisen kommer från gummiträd som slutat producera latex efter 25-30 år. Buchanan köper upp gamla träd, avverkar och forslar bort dem från plantagen och ser till att nya gummiträd planteras.

Vattenfall har ambitionen att öka inblandningen av biomassa i sina kolkraftverk från dagens 1 miljon ton till 5-10 miljoner ton 2030.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt