Vattenfall kan tvingas köpa sig loss från brunkolen

2016-03-16 13:56  
Vattenfalls dagbrott av brunkol i Tyskland. I horisonten syns kraftverket Jänschwalde. Foto: TT

Vattenfall kan tvingas betala miljardbelopp för att bli av med det tyska brunkolet.

Sedan den mest seriöse budgivaren hoppat av återstår ett halmstrå – en stiftelselösning där statliga Vattenfall stoppar in 20 miljarder för att slippa problemet.

Det ser allt svårare ut för bolaget att bli av med den tyska brunkolsverksamheten. Frågan om Vattenfall ska få något alls för brunkolen kan till och med visa sig landa i att den statliga energijätten i stället tvingas betala sig loss. Tillsammans med tidigare fiaskoliknande affärer, som Nuon, kan Vattenfall ha förlorat runt 100 miljarder kronor i tillgångar de senaste åren.

Budtiden på brunkolet börjar rinna ut. Och att just det tjeckiska energibolaget CEZ hoppar av är illa för Vattenfall.

– De kändes som den mest seriösa köparen, säger Ingvar Mattsson, analytiker på Swedbank.

Analytikerkollegan Ebba Lindahl på SEB håller med.

– Det blir svårare att få ett bra pris i alla fall.

Men att köparnas intresse svalnat är inte så konstigt. Osäkerheten är så stor kring de framtida marknadsförutsättningarna, både vad gäller elpris och att tyskarna ganska tydligt signalerat att brunkolskraften ska bort.

CEZ hänvisar i ett uttalande till just det, men håller ändå öppet för att diskutera vidare.

Utsikterna för att Vattenfall ska få betalt för brunkolet har försämrats.

– Fast jag tror inte att man ska behöva skänka bort tillgångarna, säger Ingvar Mattsson.

Men kanske blir det precis så. Ett alternativ till en ren försäljning har dykt upp där brunkolstillgångarna läggs in i en stiftelse och där Vattenfall skickar med två miljarder euro, uppger Reuters och hänvisar till källor.

En av de potentiella budgivarna Steag/Macquarie skulle då vara den intressent som driver verksamheten i stiftelsen. Tanken är att den ska styras om till förnybar energi. Något formellt bud ska Steag/Macquarie inte ha lagt, utan det handlar enligt Reuters källor mer om ett skriftligt förslag.

De rent finansiella konsekvenserna för Vattenfall skulle då bli kassamässiga betalningar på närmare 20 miljarder kronor. Men bokföringsmässigt kan det vara så att den kostnaden redan är tagen, helt eller delvis, som avsättningar för kommande avvecklingskostnader för kolverksamheten, enligt bedömare TT talat med.

I fjol skrev Vattenfall ned tillgångarna på brunkolstillgångarna med 15 miljarder kronor. Vad de är värda i dag är svårt att bedöma – Vattenfall vill inte visa korten.

– Under den här processen kommenterar vi ingenting, säger Peter Stedt på Vattenfalls presstab.

Inte heller ägaren staten, genom näringsminister Mikael Damberg (S), vill säga något.

Samtidigt bekräftar den tjeckiska gruvkoncernen Vrsanska Uhelna att den lagt ett bud. Och ytterligare en budgivare, lär vara aktuell, tjeckiska EPH.

Läs mer:

Läs mer: Två tjecker intresserade av Vattenfalls kol

 

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt